Pechtold staat de pers te woord
NOS Nieuws

D66 koerst af op 'nee' tegen Belastingplan

Het ziet ernaar uit dat D66 tegen het Belastingplan van het kabinet gaat stemmen. "Dit is Sinterklaas spelen voor de verkeerde doelen", zegt D66-leider Pechtold in het AD. Het plan, dat voorziet in een lastenverlichting van 5 miljard euro, levert volgens hem te weinig banen op en is niet groen genoeg.

Bij een 'nee' van D66 wordt het voor het kabinet lastig om het plan door de Eerste Kamer te krijgen. Vooralsnog heeft, behalve de coalitiepartijen, alleen het CDA gezegd voor te zijn, maar daarmee is er nog geen meerderheid in de senaat.

Pechtold zegt in het AD dat het aanvankelijk de bedoeling was dat de 5 miljard euro gebruikt zou worden "als smeerolie voor een grootscheepse belastinghervorming". Hij concludeert na gesprekken dat die er niet komt. "De beloofde 100.000 banen worden bij lange na niet gehaald. De voorgestelde vergroening blijft uit."

'Fantasieloos en krampachtig'

De D66-leider spreekt van een fantasieloos en krampachtig pakket. "Ik gun het iedereen blij te zijn met een paar tientjes, maar dit kabinetsplan komt nog niet eens aan 35.000 banen."

Donderdag lag er volgens Pechtold een Belastingplan waarmee zijn partij wel kon instemmen. Er zouden honderden miljoenen extra naar de kinderopvangtoeslag en de arbeidskorting gaan, "om werken lonender te maken". Dat aangepaste plan zou lastig liggen bij het CDA, waarna het kabinet vrijdag "met dat niksige tegenbod" kwam, aldus Pechtold.

De fractie van D66 komt vanochtend bijeen. Pechtold zei gisteren tegen de NOS dat de fractie beslist of de partij het plan uiteindelijk wel of niet zal steunen.

De fractie van D66 in de Eerste Kamer kan een eigen afweging maken, maar het gebeurt niet vaak dat een Tweede Kamerfractie tegenstemt en de senaatsfractie vervolgens ja zegt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl