NOS NieuwsAangepast

Een ode aan de doden van 2010

NOS Over de Doden maakt dit jaar het 'debuut' in de serie jaaroverzichten bij de NOS. In het programma wordt stilgestaan bij bekenden en minder bekenden uit binnen- en buitenland die het afgelopen jaar overleden. De mensen voor wie de NOS het spreekwoordelijke kaarsje opsteekt, hebben allen iets bijzonders gedaan.

NOS Over de Doden 2010 is woensdagavond uitgezonden op Ned. 2, 22.45 - 23.35 uur. Presentatie Herman van der Zandt. Herhaling vrijdag 24 dec. 15.05 - 15.55 uur op Ned. 2.

Presentator Herman van der Zandt: "Over de doden gaat niet over de dood, maar over wat deze mensen hebben gedaan of betekend tijdens hun leven. De dood is voor ons eigenlijk een aanleiding om nog eens te laten zien hoe bijzonder deze mensen waren. Je moet dan denken aan een herinnering, een beeld dat niet weggaat, een gedachte die blijft hangen of een fragment zoals we de overledene eigenlijk niet kennen. Want een mensenleven samenvatten in minder dan een uur is onmogelijk en volledig kunnen we al helemaal niet zijn."

Tijdens het vijftig minuten durende programma wordt onder meer stilgestaan bij bekende namen, zoals Jan Blokker, Corneille, Hans Dijkstal, Laurent Fignon, Anton Geesink, Miep Gies, Antonie Kamerling, Hans van Mierlo, Harry Mulisch, Conny Mus, Jean Nelissen en Edgar Vos.

Doedelzakspeler

Ook minder bekende mensen, zoals Bob Sheppard en Bill Millin komen aan bod. Sheppard was meer dan vijftig jaar de vaste speaker van de New York Yankees. Millin was de doedelzakspeler van de Eerste Special Service Brigade, die op D-Day al spelend het ijskoude water voor de kust van Normandië instapte en bleef spelen terwijl zijn kameraden om hem heen sneuvelden.

Er is aandacht voor Luc Janzen, de 25-jarige korporaal eerste klasse. Hij was de laatste Nederlandse militair die omkwam tijdens de missie in Uruzgan. En er is Tsutsomo Yamaguchi, de enige mens die twee atoombommen wist te overleven.

Ook een eerbetoon in het programma voor Henny Kalfsbeek uit Marum, een moeder van drie kinderen en de spil van de muziekvereniging in haar dorp. En tenslotte aandacht voor Jos Wijnant, die in juni overleed op 108-jarige leeftijd. Hij was tot dan toe de oudste man van Nederland.

Het NOS-programma Over de doden is na uitzending op tv niet terug te kijken op internet, in verband met beeldrechten van belanghebbenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl