De NAM komt met een laag aantal te versterken huizen.
NOS Nieuws

NAM: slechts 5000 tot 10.000 huizen Groningen versterken

Er hoeven volgens de NAM maar 5.000 tot 10.000 huizen in de provincie Groningen te worden verstevigd in de komende 5 jaar, om ze aardbevingsbestendig te maken. Dat komt naar voren uit nieuwe onderzoeksresultaten die de Nederlandse Aardolie Maatschappij vandaag presenteert.

De nieuwe inschatting van de NAM is aanzienlijk lager dan de aantallen die tot nu toe genoemd werden. Eerder schatte de NAM het aantal te verstevigen panden op 50.000 in de directe omgeving van Loppersum. Begin dit jaar stelde een werkgroep van het ministerie van Economische Zaken dat het om 30.000 tot 90.000 huizen zou gaan.

De provincie Groningen liet zelf dit jaar een onderzoek doen met een nog alarmerender uitkomst. Maar liefst 152.000 van de in totaal 212.500 huizen en appartementen in het gaswinningsgebied zouden onveilig zijn. De onderzoekers kwamen tot dat veel hogere getal omdat flats en appartementen volgens hen in eerdere onderzoeken niet waren meegenomen.

Schudtesten

De NAM baseert de risico-analyse van vandaag op nieuwe ondergrondse en bovengrondse onderzoeken. Het afgelopen jaar zijn er in het aardbevingsgebied verschillende meters geplaatst, in het gasveld zelfs op 3 kilometer diepte.

Er zijn ook testen gedaan met het schudden van huizen. In een laboratorium in het Italiaanse Pavia is een Gronings bakstenen huis nagebouwd en op een trilplaat gezet. Met die test werd onderzocht wat de maximale beving is die zo'n huis kan verdragen.

Maximale magnitude

Er is nog steeds geen duidelijk beeld van de te verwachte maximale kracht van toekomstige aardbevingen.

Volgens Martijn Kleverlaan van de NAM is die maximale magnitude niet zo relevant. Belangrijker is het om te weten hoe de grond beweegt bij een aardbeving. "De maximale magnitude is een belangrijk onderwerp omdat het leeft in de beeldvorming. Maar het gaat natuurlijk om de maximale grondbeweging. Het maakt niet zoveel uit of het 4 of 5 op de schaal van Richter is, het gaat erom hoe hard je huis beweegt bij een beving", aldus Kleverlaan.

Toch wil de NAM de maximale magnitude beter laten onderzoeken. Het gaswinningsbedrijf heeft Amerikaanse experts gevraagd daarnaar te kijken. De NAM wil in maart volgend jaar op basis van hun bevindingen met een maximale magnitude komen.

Verbijsterd

De Groninger Bodembeweging is verbijsterd over het lage aantal panden dat volgens de NAM moet worden verstevigd. "Hoe dichter we bij het moment van verstevigen komen, hoe verder de aantallen richting de nul gaan", zegt Dick Kleijer.

De belangenorganisatie van Groningers eist dat er per huis een risico-analyse wordt gemaakt. "Er is getest met een nieuwbouwhuis zonder schoorsteen. Veel huizen in het gebied zijn volstrekt anders, zo staan er veel oude huizen van wel honderd jaar oud. Daar moet ook een risico-analyse voor worden gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl