Drie mannen zetten de Franse vlag op in Parijs
NOS Nieuws

Vader probeerde terrorist nog terug te halen uit Syrië

Afgelopen vrijdag blies Samy Amimour zichzelf op in concertzaal Bataclan in Parijs, zijn lichaam werd vanmorgen geïdentificeerd. Op 20 december 2014 publiceerde de Franse krant Le Monde het verhaal van zijn vader. Mohamed (67) reisde zijn zoon achterna naar Syrië, in een uiterste poging hem terug naar huis te brengen.

Samy had zich in 2013 aangesloten bij IS en vader Mohamed reisde hem in juni 2014 achterna. Hij was bang dat zijn zoon gedood zou worden door het leger van Assad, schrijft Le Monde, of anders in de gevangenis zou belanden na zijn terugkeer naar Frankrijk.

Die gasten van IS zijn ontzettend professioneel

Vader Mohamed

Hoewel vader en zoon via Skype contact hadden, zei Mohamed niet dat hij naar Syrië zou komen. Pas in Gaziantep, vlakbij de Turks-Syrische grens, vertelde hij Samy dat hij onderweg was. Of hij helemaal gek geworden was, vroeg zijn zoon, maar Mohamed kreeg uiteindelijk toch contactgegevens van mensen die hem over de grens konden brengen.

"Die gasten van IS zijn ontzettend professioneel", vertelde Mohamed aan Le Monde. "Een telefoonkaart gebruiken ze maar een keer. Je kunt ze niet terugbellen."

Eenmaal in IS-gebied probeerde Mohamed contact te leggen met zijn zoon. Op 30 juni lukte dat. Maar de ontmoeting was kil en Samy liep op krukken. "Hij was met een ander, iemand die ons geen moment alleen liet", verklaarde Mohamed tegen de Franse krant. "Hij nam me niet mee naar de plek waar hij woonde, vertelde niet hoe hij gewond was geraakt en ook niet of hij vocht."

Ik wil niet dat hij zijn hele leven daar blijft.

Vader Mohamed

Het lukte Mohamed niet zijn zoon over te halen mee terug te gaan naar Frankrijk en ook een brief van Samy's moeder hielp niet. De honderd euro die voor hem was bedoeld, gaf Samy terug.

Mohamed ging ondertussen in gesprek met andere IS-strijders. Zij lieten hem video's zien van moordpartijen en martelingen. "Het was te veel."

Na drie dagen stak Mohamed zonder problemen de grens met Turkije weer over, opnieuw alleen. In Istanbul nam hij een vliegtuig naar het noorden van Europa.

De moeder van Samy wilde ook naar Syrië, zei Mohamed in december nog. Ook zij wilde proberen haar zoon terug te halen. "Ze gaat me misschien wel overtuigen", zei Mohamed toen nog. "Ik wil niet dat hij zijn hele leven daar blijft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl