NOS Nieuws

Europa herdenkt slachtoffers met minuut stilte

  • AFP
    Parijs
  • AFP
    Theater Bataclan
  • AFP
    Theater Bataclan
  • AFP
    Berlijn
  • Reuters
    Liverpool Street Station, Londen
  • ANP
    Schiphol
  • AFP
    President Hollande (m) in Parijs

Om 12.00 uur is op verschillende plaatsen in Europa een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers in Parijs. Ook buiten Europa stonden mensen stil bij de aanslagen, zoals in Australië en de VS.

In Parijs waren veel belangstellenden aanwezig bij een herdenkingsbijeenkomst bij het theater Bataclan, waar vrijdag de meeste doden vielen. Op de stoep voor het theater zijn kaarsen aangestoken en liggen honderden kaarten en bloemen.

Ook op de Place de la République waren veel mensen samengekomen om te rouwen. President Hollande woonde de herdenking bij op de Parijse universiteit Sorbonne.

Nederland huilt met u. Nederland rouwt met u.

Vice-premier Asscher

In Nederland waren er bijeenkomsten op onder meer de Dam in Amsterdam, de Franse ambassade in Den Haag, in de Essalammoskee in Rotterdam en op de Markt in Haaksbergen.

Volgens Rijkswaterstaat zochten veel automobilisten parkeerplaatsen op langs de Nederlandse snelwegen. Het was daar druk. Het advies van Rijkswaterstaat om niet stil te staan op de vluchtstroken werd opgevolgd.

Herdenkingen in Europa

"Parijs is deze dagen van rouw in ons aller hart", zei vice-premier Asscher bij de Franse ambassade. "Wij voelen ons verbonden met de Parijzenaars en het hele Franse volk.''

"Nederland huilt met u. Nederland rouwt met u. En wij voelen ons verbonden in vastberadenheid. In de overtuiging dat extremistisch geweld en blinde terreur het nooit mogen en nooit zullen winnen van vrijheid en democratie."

Asscher sprak afwisselend in het Frans en in het Nederlands. Hij werd vergezeld door ministers en staatssecretarissen.

Aanslagen Parijs herdacht bij Franse ambassade

Ook de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, sprak op de ambassade. "Heel Den Haag weent mee met de nabestaanden. De wereld huilt om Parijs", zei hij.

Nadat een minuut stilte in acht was genomen werd het Franse volkslied gespeeld. Bij de Franse ambassade ligt inmiddels een zee van bloemen.

Namens het kabinet is een krans gelegd bij de ambassade

Premier Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken waren niet op de Franse ambassade. Rutte brengt een bezoek aan Zuid-Afrika en Koenders is voor overleg in Brussel.

De vergadering in Brussel werd om 12.00 uur stilgelegd. Dat gebeurde ook bij de NAVO en andere EU-instellingen in Brussel. Ook op de bijeenkomst van de G20 in Turkije namen de wereldleiders een minuut stilte in acht.

Koningin Máxima hield een minuut stilte in haar hotel in Dhaka in Bangladesh, waar ze is voor een werkbezoek, meldt het ANP. De koningin zou de gouverneur van de centrale bank van Bangladesh hebben gezegd dat ze iets later op de vergadering zou komen.

Rotterdam

In Rotterdam was er een bijeenkomst voor het stadhuis. Voorafgaand aan de minuut stilte werd de Last Post gespeeld. "Samenzijn is de beste manier om verdriet te verwerken", burgemeester Aboutaleb na afloop.

Hij sprak de hoop uit dat er vanavond veel mensen zullen zijn bij een herdenking bij een moskee. "Om op dezelfde manier - soms in stilte, soms met woorden - uitdrukking te geven aan het immense verdriet dat ons op het ogenblik bekruipt."

Aboutaleb: samenzijn is de beste manier om verdriet te verwerken

In verschillende landen buiten Europa hebben diplomaten en hoogwaardigheidsbekleders condoleanceregisters getekend. De Cambodjaanse premier kwam naar de Franse ambassade in zijn land, net als zijn collega’s van Zuid-Korea en Hong Kong en de Australische gouverneur Peter Cosgrove

De Franse ambassades in Vietnam en in Singapore hebben een register geopend waar burgers een boodschap kunnen achterlaten en in Pakistan heeft de minister van Defensie zijn eer betuigd.

  • AFP
    Premier Hun Sen tekent het condoleanceregister
  • AFP
    Een Vietnamese vrouw tekent het condoleanceregister in de Franse ambassade in Hanoi
  • AFP
    Het condoleanceregister in de ambassade in Singapore
  • AFP
    De Zuid-Koreaanse premier met de Franse ambassadeur in Seoul
  • AFP
    De Pakistaanse minister van Defensie tekent het condoleanceregister in Islamabad
  • AFP
    De Australische gouverneur Peter Cosgrove bij de Franse ambassade in Canberra

NS en Prorail hebben de treinen om 12.00 uur een minuut stil laten staan. In Amsterdam reed een deel van het openbaar vervoer niet.

Bussen van Connexxion stonden, als de verkeerssituatie dat toeliet, twee minuten stil. Connexion is onderdeel van het Franse Transdev. Ook Veolia, Breng, Hermes en OVregioIJsselmond herdachten de slachtoffers van de aanslagen.

Vlaggen hagen halfstok bij de Hofvijver in Den Haag

Ook de regionale omroepen en de NPO deden mee aan de minuut stilte.

Op alle Nederlandse overheidsgebouwen hangen van zonsopgang (08.01 uur) tot zonsondergang (16.48 uur) de vlaggen halfstok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl