Henk Visser was actief bij de Spelen van 1960 in Rome
NOS Sport

Voormalig Europees recordhouder Visser (83) overleden

Oud-atleet Henk Visser is afgelopen vrijdag op 83-jarige leeftijd in Arnhem overleden.

De in maart 1932 in Willemstad geboren Visser was Nederlands kampioen op de 100 meter in 1958 en pakte de nationale hoogspringtitel in 1951 (als junior nog), 1953 en 1954, maar blonk vooral uit als verspringer. Op dat onderdeel pakte hij zes keer goud op de NK: vanaf 1952 vijf keer op rij en in 1958.

In 1951 baarde Visser opzien door Hannes de Boer het Nederlands verspringrecord afhandig te maken. De Boer was in 1928 tot 7,37 meter gekomen, maar de jonge atleet van atletiekvereniging AAC overbrugde een afstand van 7,48. Daarmee nestelde hij zich bovendien aan kop van de Europese ranglijst van dat jaar.

Teleurstellende Spelen

In september 1956 bracht Visser zijn persoonlijk record op 7,98 meter, wat tevens een Europees record en de beste wereldprestatie van dat jaar betekende. Hij behoorde prompt tot de kanshebbers op olympisch eremetaal in Melbourne, twee maanden later. Die droom viel echter in duigen toen Nederland besloot die Spelen te boycotten vanwege de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije.

Het zouden zijn tweede Olympische Spelen zijn geweest. In Helsinki had Visser zich vier jaar eerder voor de finale weten te kwalificeren, maar daarin drie foutsprongen genoteerd. In 1960 mocht hij opnieuw naar de Spelen, maar ook die liepen met een zevende plaats uit op een teleurstelling. Kort daarop zette hij een punt achter zijn atletiekloopbaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl