NOS Schaatsen

Poltavets voelt wantrouwen richting Russische schaatsers

Russische schaatscoach Poltavets voelt wantrouwen

Na een week waarin de Russische sport louter en alleen werd geassocieerd met doping bracht schaatser Pavel Koelizjnikov zondag de schaatswereld in verrukking, én verwarring, met een fabuleus wereldrecord (34,00) op de 500 meter. Voor zijn coach Kosta Poltavets betekende het de climax van een rumoerige week.

Als gevolg van de presentatie van het WADA-rapport over het door de overheid gestructureerde dopinggebruik in de Russische atletieksport voelde Poltavets in Calgary de ogen in zijn rug priemen. "Mensen kijken je scheef aan", gaf hij rond de wereldbekerwedstrijden in Canada toe.

Poltavets werkte jaren in Nederland, onder andere voor de schaatsploegen DSB en TVM, en is inmiddels al weer een tijd in Rusland actief. Hij moest zich deze week verdedigen. "Het was niet echt een lekkere week", gaf hij toe. "Ik merk de achterdocht. Dat doet pijn, maar zulke mensen houd je altijd. Ik kan de wereld niet veranderen."

Van Poltavets mag iedereen bij zijn ploeg komen kijken; journalisten, dopingcontroleurs. "Ik ben vijf jaar bezig geweest deze ploeg op te bouwen. Transparant en schoon. Ik heb iedereen zorgvuldig uitgezocht, mensen die ik kan vertrouwen. Ik heb de schaatsploeg zo opgebouwd dat het redelijk waterdicht is", zegt hij over zijn werkwijze.

Resultaat van hard werken

Poltavets wil daarom ook niets weten van de vergelijking tussen de Russische schaatssport en het wielrennen of de schaatssport en de atletiek. "Wij zijn open en transparant. Wij werken keihard, dag in, dag uit. Net als iemand in de werkplaats. Dit is het resultaat van hard werken, niet van vals spel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl