De Erasmusbrug in Rotterdam in de kleuren van de Franse vlag
NOS Nieuws

Nederland staat stil bij aanslagen Parijs

Op verscheidene plekken in Nederland wordt vandaag stilgestaan bij de aanslagen in Parijs. Diverse gebouwen kleuren blauw, wit, rood, de kleuren van de Franse vlag. Ook zijn er veel herdenkingen.

Aan het begin van de middag begint in Amsterdam een wandeling door de wijk De Pijp. Burgemeester Van der Laan zal meelopen bij deze tocht, die is georganiseerd door Amsterdamse synagogen en moskeeën. De wandeling was al gepland, maar zal door de gebeurtenissen in Parijs een ander karakter krijgen. Volgens de organisatie maakt het drama eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is om de communicatie en de solidariteit tussen bevolkingsgroepen te bewaken.

Op de Grote Markt in Groningen wordt om 18.00 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Via Facebook hebben zich tweehonderd mensen gemeld die erbij aanwezig zullen zijn.

Bij de Zevenheuvelenloop in Nijmegen wordt voorafgaande aan de hardloopwedstrijd een minuut stilte gehouden. Met ruim 30.000 deelnemers is dit een van de grote evenementen in Nederland vandaag. Na overleg met burgemeester Bruls is besloten om de beveiliging niet op te schalen; daar zou geen reden voor zijn.

Door heel het land stellen kerken hun deuren tot in de avond open om te herdenken. In de Laurenskerk in Rotterdam en in de Jeruzalemkerk in Amsterdam is vanochtend tijdens de dienst extra aandacht besteed aan de gebeurtenissen in Parijs.

Bloemen bij de Franse ambassade in Den Haag

Gisteravond kwamen op verschillende plekken ook al mensen samen om stil te staan bij bij de aanslagen. Ruim honderd mensen waren aanwezig bij een wake op het Spuiplein in Den Haag. Er werden kaarsjes gebrand, toespraken gehouden en het Franse volkslied werd gezongen. Op de Brink in Deventer kwamen ongeveer veertig mensen bijeen uit eerbied voor de nabestaanden.

Naar aanleiding van de terreuraanslag in concertzaal Bataclan in Parijs, en de andere aanslagen, is er gisteravond bij verschillende poppodia een minuut stilte geweest voordat het concert begon. De Vereniging voor Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) deed een oproep aan de leden om voor het begin van de hoofdact even stil te staan bij de aanslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl