Slechts kleine thuiszege sterk Zweden op Denemarken

Zweden heeft in de heenwedstrijd met Denemarken om een ticket voor het EK van 2016 een goede uitgangspositie voor de return verspeeld. In Solna was de thuisploeg lange tijd heer en meester, maar door een late Deense treffer wonnen de Zweden slechts met 2-1.

Zweden had het, behoudens de openingsfase, voor het zeggen in de vanwege het hoge tempo aantrekkelijke eerste helft. Vooral dankzij sterspeler Zlatan Ibrahimovic kreeg het ook vier flinke kansen tegen eentje voor Denemarken.

Berg mist kansen

De eerste kans voor Zweden was voor voormalig FC Groningen- en PSV-aanvaller Marcus Berg, die na een voorzet op maat van rechts de bal recht op doelman Kasper Schmeichel afvuurde. Na een half uur spelen besloot Berg zelf te schieten (naast), waar hij de bal terug had moeten spelen op Ibrahimovic die volledig vrij stond.

Schmeichel voorkwam in de slotfase van de eerste helft met een prachtige redding dat Ibrahimovic scoorde uit een vrije trap. Even later stond het toch 1-0 voor Zweden na een geplaatst schot van Emil Forsberg.

En dat was moeilijk te verteren voor de Denen omdat net voor de treffer Nicklas Bendtner gehinderd werd bij een doelpoging. Bendnter miste en tot zijn verbijstering ging de bal ook nog niet eens op de stip.

60ste interlandtreffer Ibrahimovic

Forsberg stond ook aan de basis van de 2-0, want kort na rust werd hij bij een dribbel onderuit gehaald in de zestien door Thomas Kahlenberg en Ibrahimovic benutte de penalty (zijn 60ste interlandtreffer).

Het niveau van de wedstrijd zakte daarna weg, waarbij Zweden nog wel zijn best deed om met een derde treffer de return tot een formaliteit te maken.

Doelpunt uit het niets

De Denen lieten weinig zien, leken niet meer bij machte er nog een slotoffensief uit te persen, maar vanuit het niets scoorden ze toch: bij een hoekschop werd de bal verlengd, waarna Nicolai Jørgensen de bal bij de tweede paal voor het intikken had.