De band tijdens het concert in theater Bataclan, vlak voor de aanslagplegers binnenvielen
NOS Nieuws

'De band Eagles of Death Metal zit vol humor'

Het grootste bloedbad gisteren in Parijs werd aangericht in theater Bataclan. Meer dan tachtig mensen kwamen daar om het leven. In totaal waren er 1500 mensen aanwezig voor een concert van de band Eagles of Death Metal, een populaire band uit Californië.

De band, die naast oprichters Jesse Hughes en Josh Homme bestaat uit een wisselende samenstelling, werd in 1998 opgericht. "De band is opgericht als een soort grap", vertelt muziekkenner en radiopresentator Eric Corton "Homme is ook de voorman van Queens of the Stone Age en vond het leuk om er een projectje naast te doen."

Bandnaam is een grap

De naam van de band suggereert dat ze muziek spelen uit het deathmetal-genre, maar dat is niet zo. De muziek doet eerder denken aan pop of rock dan aan metal. Waarom de band toch zo heet, daarover verschillen de meningen.

Een van de versies is dat de naam voortkwam uit een gesprek tussen Homme en een vriend van hem. Die liet Homme muziek van de Poolse deathmetalband Vader horen. "Zij zijn de 'eagles of death metal'", zou hij hebben gezegd. Waarom de naam dan is gekozen als bandnaam, blijft onduidelijk en is karakteristiek voor de humor van de band.

"De concerten van de Eagles of Death Metal staan in het teken van plezier hebben", zegt NOS-redacteur Anouk Kantelberg die de band meerdere keren heeft zien spelen. "De band heeft geen politieke boodschap en maakt vooral liedjes die gaan over de leuke dingen in het leven."

Humor speelt ook een grote rol. "Tijdens de optredens grapt zanger Jesse Hughes aan de lopende band en ook in de videoclips nemen ze zichzelf niet al te serieus. Zo danst Jesse in de clip van het lied 'I got a feelin (just nineteen)' aan een stuk door met een cape om over straat."

"Ze hebben veel bekende vrienden", aldus Kantelberg. "Zo zijn acteur Jack Black en zanger Dave Grohl van de Foo Fighters te zien in een videoclip en spelen ze ook regelmatig een liedje mee. Ook schreef de band een ode aan bekende tatoeëerder Kat Von D, bij wie ze zich graag laten tatoeëren."

De band straalt dus vooral gezelligheid uit, zegt ook Corton. "Op geen enkele manier kan ik ook maar iets bedenken wat de band zou linken aan iets duisters, iets waardoor de daders specifiek voor dit concert hebben gekozen. De aanslagplegers wilden plekken raken waar mensen plezier hebben en op vrijdagavond zijn dat restaurants, stadions en concertzalen."

De Europese tour van de band is geannuleerd. Ze zouden onder andere morgen een optreden geven in België en volgende week zaterdag in Nederland. De band vliegt terug naar Amerika, schrijft de Belgische nieuwssite Knack. Ook de Foo Fighters, een band die veel contact heeft met Eagle of Death Metal, heeft ook concerten geannuleerd.

Corton heeft geprobeerd om contact te leggen met Dave Catching, die gisteren ook in de band speelde. "Dat is een vriend van me. Ik heb hem geprobeerd te bereiken, maar ik denk dat hij in het vliegtuig zit naar Amerika."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl