Wereldleiders staan 'schouder aan schouder' met Frankrijk
Van over de hele wereld komen er steunbetuigingen en condoleances binnen voor Frankrijk. President Obama veroordeelde de aanslagen in een toespraak voor de Amerikaanse pers.
"Frankrijk is onze oudste bondgenoot. Het Franse volk heeft altijd schouder aan schouder gestaan met de Verenigde Staten. Wij staan nu klaar om hen te helpen bij het bestrijden van terrorisme en extremisme," zei Obama.
"Mensen die denken dat ze de waarden en inwoners van Frankrijk kunnen terroriseren, hebben het fout." De president roemde Frankrijk om zijn vrijheid, gelijkheid en broederschap (liberté, égalité, fraternité), die sinds de Franse revolutie het motto van Frankrijk zijn. Volgens Obama gelden deze waarden niet alleen voor Frankrijk, maar voor de hele wereld.
Huilen
Net als de VS staat Duitsland ook klaar om de Fransen te helpen.
"Het was een van de verschrikkelijkste nachten die Europa ooit heeft beleefd. Een nachtmerrie van geweld, terreur en angst", zegt bondskanselier Merkel. "Wij, jullie Duitse vrienden, huilen met jullie mee, we gaan samen met jullie de strijd aan met diegenen die jullie zoiets onvoorstelbaars hebben aangedaan." Merkel roept iedereen op het leven niet te laten beïnvloeden door deze aanslagen.
In een telefoongesprek met de Franse president veroordeelde ook de Chinese president Xi Jinping de aanslagen. Hij zei dat China Frankrijk en de internationale gemeenschap wil helpen in de strijd tegen terrorisme.
Onmenselijk
Naar aanleiding van de aanslagen heeft Hollande een aantal belangrijke afspraken afgezegd. Zo neemt hij geen deel aan de G20-bijeenkomst dit weekend.
Het gastland van die bijeenkomst, Turkije, noemt de aanslagen een misdaad tegen de menselijkheid. "Deze aanslagen zijn niet gericht tegen de Franse bevolking, maar tegen de mensheid, democratie, vrijheden en waarden", zei de Turkse minister president Ahmet Davutoglu. "Terrorisme kent geen religie of nationaliteit en heeft geen waarden."
Hollande zou maandag en dinsdag ook een ontmoeting hebben met de Iraanse president Rohani, in Parijs. Op initiatief van Rohani is dat afgezegd. De Iraanse leider noemde de aanslagen een "onmenselijke misdaad".
Assad
Ook de Syrische president Assad heeft de terreurdaden veroordeeld. "Dit is wat de burgers van Syrië al vijf jaar moeten doorstaan", zei Assad tegen Syrische staatsmedia, verwijzend naar de burgeroorlog in zijn land.
Paus Franciscus laat weten dat "deze niet te rechtvaardigen, onmenselijke daden" hem pijn hebben gedaan, en dat hij naast alle Fransen staat.