NOS Nieuws

Koning 'diep geschokt' door aanslagen

Koning Willem Alexander is "diep geschokt" door de aanslagen in Parijs. Op de Facebookpagina van het Koninklijk Huis schrijft de koning:

"Nederland voelt zich nauw met Frankrijk verbonden. Met het Franse volk rouwen wij om de slachtoffers. Met het Franse volk blijven wij standvastig de vrijheid verdedigen tegen hen die haar met terreur proberen te ondermijnen. De waarden van vrijheid en solidariteit geven wij nooit prijs. Onze gedachten zijn bij allen die nu intens verdriet hebben om het verlies van hun dierbaren en bij alle slachtoffers van deze laffe aanslagen."

Afschuwelijk

Premier Rutte liet gisteravond in een reactie al weten dat hij geschokt is. "Het is werkelijk afschuwelijk en heel Nederland leeft met Frankrijk mee."

"Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden. We volgen de situatie nauwlettend, ook via onze ambassade in Parijs, en de Fransen kunnen op onze steun rekenen," zei Rutte. Vandaag maakte hij maatregelen in Nederland bekend.

Kwetsbaar

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom ziet de aanslagen van gisteren als "een aanval op onze manier van leven". Volgens Samsom blijft IS een "kwaad" dat bestreden moet worden.

De Nederlandse samenleving kan volgens de fractievoorzitter alleen veilig gehouden worden wanneer terroristen niet hun zin krijgen. "Juist in onze verbondenheid en solidariteit zit onze kracht. We weten dat onze vrije samenleving kwetsbaar is," zegt Samsom. "Maar in al zijn kwetsbaarheid zit juist onze kracht en die is sterker dan de kogels van terroristen."

Vastberaden

Vandaag houdt de PvdA een partijcongres in Amersfoort. Tijdens zijn speech ging Samsom in op de gebeurtenissen in Parijs. Volgens hem komt het er nu op aan: "Begrippen als verbondenheid en solidariteit krijgen pas echt betekenis als ze getest worden. Als we ondanks onze woede erin slagen ze hoog te houden."

Samsom waarschuwde ook dat de terroristen verdeeldheid willen zaaien. "Parijs dreigt 'wij' weer tegenover 'zij' te zetten."

IS is een kwaad dat bestreden moet worden

Geert Wilders roept via Twitter het kabinet op om de Nederlandse grenzen te sluiten. Volgens hem hoort de islam niet bij Nederland en brengt de islam overal geweld en gevaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl