Militairen voor de Notre-Dame in. Frankrijk zet extra maatregelen in na de aanslagen van vrijdagavond
NOS Nieuws

Frankrijk stuurt nog eens 1500 militairen de straat op

Na de aanslagengolf in Parijs heeft het Élysée opdracht gegeven 1500 militairen te mobiliseren om burgers en gebouwen te beschermen tegen terroristen. De extra inzet komt bovenop de versterkingen die Parijs in januari inzette na de aanslagen op het satirische weekblad Charlie Hebdo en een joodse supermarkt.

Direct na de aanslagen op diverse plekken in de stad werden in Parijs al 200 militairen gestationeerd.

Vanmorgen bespreekt president Hollande met zijn ministers en de legertop aanvullende maatregelen.

Geen metro

In Parijs gelden strenge veiligheidsmaatregelen. De metrostations blijven in elk geval in de ochtend gesloten en rijden er minder bussen. Het internationale vliegverkeer en het internationale treinverkeer op Parijs gaan wel door.

Alle overheidsgebouwen, scholen, musea en bibliotheken blijven vandaag dicht. Ook zijn alle markten en sportwedstrijden in de stad afgeblazen.

Disneyland Parijs houdt vandaag eveneens de deuren gesloten en toeristen staan voor een gesloten Eiffeltoren. De Ierse band U2 heeft het voor vanavond geplande concert in Parijs afgezegd.

De klimaattop in Parijs gaat wel gewoon door. Volgens de Franse regering "is op geen enkele manier overwogen hem af te gelasten". De klimaatconferentie wordt gehouden van 30 november tot 11 december.

Bloemen en verhalen bij theater Bataclan

Parijzenaren leggen bloemen bij theater Bataclan. De gijzeling die daar gisterenavond plaatsvond, kostte zeker tachtig mensen het leven.

Bataclan ligt driehonderd meter van de redactie van Charlie Hebdo vandaan. De buurtbewoners vertelden aan correspondent Joris van Poppel dat ze al op scherp stonden door de aanslag bij het satirische weekblad in januari van dit jaar. Hij merkt dat de wijk aangeslagen is, maar strijdbaar. "We laten het niet gebeuren", vertelt een mevrouw die achter het theater woont. Ze zag vluchtende theaterbezoekers gillend en gewond door de wijk rennen.

Naast de bloemen die neergelegd worden, liggen schoenen en een plas bloed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl