Bewoners bekijken vanaf hun balkon het onderzoek naar de aanslagen in hun straat
NOS Nieuws

'Libanon is weer terug bij af'

Beiroet maakt de balans op na de bomaanslagen van gisteren, waarbij zeker 43 mensen omkwamen. Terwijl forensische experts de plek van de aanslagen onderzoeken, is de bevolking in diepe rouw.

Dat de aanslagen een grote impact hebben gehad, blijkt volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn uit de doorlopende stroom hoog bezoek die de bewuste wijk vandaag kreeg. "In de paar uur dat ik hier ben, zijn er al drie ministers en vertegenwoordigers van alle politieke partijen op bezoek geweest in deze straat. Allemaal om hun steun te betuigen en te laten zien dat zij dit verwerpen."

De bommen explodeerden gisteren in Burj al-Barajneh, een wijk in het zuiden van Beiroet. Maar volgens een bewoonster is niet alleen de hoofdstad in rouw. "Deze explosies hebben heel Libanon getroffen en niet alleen de buitenwijken van Beiroet."

Dag van nationale rouw in Libanon

"De situatie in Libanon is heel slecht geworden", zegt de vrouw in een gesprek met persbureau Reuters. "Iedereen was vanmorgen op de been, maar de mensen zijn zichzelf niet, want het is weer chaos in het land. We zijn weer terug bij af."

Hoe dit gaat eindigen, weet ze niet. "Een heel jaar zijn er geen aanslagen geweest. We dachten dat we er vanaf waren, maar gisteren is het tegendeel bewezen. De situatie in Libanon is duidelijk slecht. God behoede ons voor wat komen gaat."

IS dacht vast dat er alleen maar Libanezen wonen.

Bewoner van de getroffen wijk

De wijk is een bolwerk van het sjiitische Hezbollah, dat in Syrië strijdt aan de zijde van het regeringsleger van president Assad. De aanslagen zijn opgeëist door de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat.

Een bewoner van de getroffen wijk denkt dat IS zich heeft vergist, omdat er in deze buurt vooral Syriërs wonen. "De zelfmoordterroristen hebben de verkeerde straat getroffen, want driekwart van de bewoners hier komt uit Syrië. IS dacht vast dat er alleen maar Libanezen wonen", zegt hij.

  • AFP
    Forensische experts onderzoeken de omgeving waar de aanslagen zijn gepleegd
  • AFP
    Vrouwen praten na bij de plek van de aanslagen

Buurtbewoners verzamelen zich bij de plek van de aanslagen en kijken toe hoe forensische experts de omgeving onderzoeken. Soldaten houden de wacht.

"Iedere keer dat we een nieuwe martelaar hebben, wordt ons land sterker", zegt een man. "Door het bloed van de gewonden en de tranen van de moeders. Deze reis zal doorgaan. Dit stopt alleen als God het wil."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl