NOS Nieuws

Eigen bijdrage in jeugdhulp verdwijnt

De eigen bijdrage van ouders van kinderen in de jeugdhulp verdwijnt. Staatssecretaris Van Rijn komt daarmee tegemoet aan een wens uit de Tweede Kamer. Ook gemeenten toonden zich kritisch. De bijdrage wordt afgeschaft per 1 januari 2016.

Ouders moeten nu een eigen bijdrage betalen voor jeugdhulp met verblijf in een instelling. Sinds begin dit jaar geldt dat ook voor ouders in de jeugd-ggz. Het idee daarachter is dat ouders geld besparen als hun kind in een tehuis verblijft.

Drempel

Maar Van Rijn heeft laten onderzoeken of dat wel klopt. Daaruit blijkt dat in de praktijk maar een klein deel van de ouders geld bespaart. Bovendien ervaren velen de regeling als drempel.

Ook wijzen de onderzoekers erop dat ouders ook extra kosten maken voor bijvoorbeeld vervoer naar een instelling.

Gedoe

De staatssecretaris noemt het belangrijk dat er geen drempels zijn. "Administratief is het vooral gedoe en het levert weinig geld op. We stoppen ermee en gaan het anders regelen."

Dat Van Rijn nadacht over het schrappen van de bijdrage was al langer duidelijk. Hij gaat de gemeenten compensatie bieden voor de 26 miljoen euro die hiermee is gemoeid.

Eigen bijdrage jeugdhulp verdwijnt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl