NOS Nieuws

Rutte: geen akkoord Belastingplan, toch stemmen

Rutte: geen akkoord Belastingplan, toch stemmen

Premier Rutte zegt dat VVD en PvdA geen akkoord hebben bereikt met oppositiepartijen over het Belastingplan 2016. In dat plan wordt 5 miljard euro aan lastenverlichting verdeeld over werkenden en niet-werkenden. "De wensen van de oppositiepartijen bleken niet allemaal verenigbaar. En sommige zijn onwenselijk omdat ze werkgelegenheid kosten".

Het kabinet zal nu zelf wijzigingsvoorstellen doen om de oppositiepartijen tegemoet te komen. De kinderbijslag en kinderopvangtoeslag worden verhoogd met elk 100 miljoen euro. De lasten voor ouderen worden met 100 miljoen verlaagd. Ook komt er een tegemoetkoming voor ouders met gehandicapte kinderen. De tabaksbelasting gaat omhoog.

Rutte: "We denken dat we echt rekening houden met de wensen van de andere partijen". Die partijen moeten nu gaan bepalen of ze wel of niet voor de nieuwe belastingwet van het kabinet gaan stemmen.

Minder belasting voor werkenden

Als de Tweede Kamer dinsdag stemt over het Belastingplan 2016 dan haalt dat uiteraard een meerderheid van minstens VVD en PvdA. Pas bij de behandeling van de wet door de Eerste Kamer moet blijken of genoeg oppositiepartijen voor stemmen, zodat de wet kan doorgaan. Daar hebben VVD en PvdA geen meerderheid.

"Gebeurt dat niet dan blijft Nederland ermee zitten dat de lastenverlaging niet doorgaat. Het is dus een kwestie van gedeelde verantwoordelijkheid van alle partijen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl