Niet allemaal even degelijk
NOS Nieuws

'Brandveiligheid van studentenhuizen is alarmerend'

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

De brandveiligheid van studentenhuizen is alarmerend. Voor 80 procent van de 330 kamerwoningen die studentenvakbond LSVb onderzocht, bestaat geen vluchtplan.

Bij de helft ontbreekt een rookmelder, vaak zijn er ook geen brandblussers en soms zijn ook vluchtwegen geblokkeerd.

Batterijen worden uit rookmelders gehaald, omdat ze vaak piepen.

Tom Kievit van de veiligheidsregio Haaglanden

Hotels, kantoorgebouwen en pensions moeten aan allerlei eisen voldoen terwijl er voor studentenwoningen geen regels zijn. "Als er minder dan vijf studenten achter een voordeur wonen is een vluchtplan niet wettelijk verplicht", zegt Tom Kievit van de veiligheidsregio Haaglanden.

Problematisch gedrag

Soms deugen apparaten niet, zoals elektrische kookplaten aan een veel te licht verlengsnoertje en versleten televisietoestellen. Maar het gedrag van de bewoners is volgens Kievit een veel groter probleem. "Zoals het verwijderen van batterijen uit rookmelders als ze vaak hebben gepiept, omdat het eten aanbrandde."

  • Maino Remmers / NOS
    Rookmelder zonder batterijen
  • Maino Remmers / NOS
    Kookplaat met verlengsnoer
  • Maino Remmers / NOS
    Niet allemaal even degelijk

Ook wijst Kievit erop dat studenten vaak niet weten of medebewoners op hun kamer zijn of dat ze een weekend bij hun ouders doorbrengen. "Als er dan iets gebeurt, is het maar de vraag of ze de buurvrouw op tijd waarschuwen."

App met game

De studentvakbond lanceert in deze campagneweek de app Heet in Huis met een game waarmee je slechte stekkers uit het stopcontact trekt, peuken opraapt en een student redt die uit een brandend huis springt. "We hopen dat studenten, vooral als ze net een kamer betrekken, zich bewuster zijn van de risico's", zegt Sabine van Bulderen van de Delftse studentenvakbond VSSD.

Koolmonoxidevergiftiging door slechte verwarmingstoestellen is een sluipmoordenaar. Kievit: "Het is een giftig gas dat je niet ruikt. Overigens werken de reukorganen niet tijdens het slapen, dus van een brandlucht zul je niet wakker worden."

Voor je het weet, staan vluchtwegen vol huisraad en bierkratten.

Tom Kievit van de veiligheidsregio Haaglanden

De brandweer controleert studentenwoningen wel, maar kort na die controle verslapt de aandacht weer. "Studie en feestjes zijn belangrijker en voor je het weet, staan vluchtwegen weer vol fietsen, bierkratten, bankstellen en andere huisraad."

De studentenvakbond wijst ook op de verantwoordelijkheid van de verhuurders. Die maken volgens de LSVb van studentenwoningen soms een waar labyrint, om aan zoveel mogelijk studenten te kunnen verdienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl