NOS Schaatsen

Thermosfles Thialf is halverwege

Even rondkijken in het half-nieuwe Thialf

Er kon even niet geschaatst worden in Thialf. De ijstempel van Nederland was hard aan vernieuwing toe en daar is de afgelopen maanden flink werk van gemaakt. Maar binnenkort kunnen er weer rondjes gedraaid worden. Voor even dan, want de klus is pas voor de helft geklaard.

"De iconische buitenkant is nieuw", verduidelijkt Thialf-projectdirecteur Willem Jan van Elsacker. "We zijn er erg trots op. Maar daaronder zit nog het oude Thialf, gewoon nog de oude hal. Wel goed schoon en stofvrij gemaakt en met een compleet nieuwe ijsvloer erin."

Supervlak

De voornaamste verandering bevindt zich ónder die ijsvloer en in de machinerie. De 400 meter-baan is nu eindelijk helemaal vlak. "Er zaten nog wat hobbels en kuilen in", vertelt ijsmeester Beert Boomsma. "Maar hij is nu echt supervlak. Een laagje ijs, lijnen erop en we kunnen los. Ik ben er heel blij mee."

De splinternieuwe machines onder de baan moeten zorgen voor sneller ijs en een lagere energierekening. Daarnaast is er een 'vochtslurper' die per uur 500 liter water uit de lucht zuigt. Tot groot genoegen van Boomsma. "Ze klagen altijd over Thialf dat er vaak gedweild moet worden vanwege de hoge luchtvochtigheid. Maar nu kunnen we op de tien kilometer gewoon drie paartjes laten rijden. Ook als er mensen met natte jassen binnen zijn."

Glaspui

In maart maken de schaatsers weer plaats voor bouwvakkers. "Wat we volgend jaar proberen te maken is een thermosfles", aldus een enthousiaste Elsacker. "Die heeft twee wanden. De buitenste wand is er nu, de nieuwe gevel. Maar de binnenste wand is er nog niet. Dat wordt een glaspui."

De verwachtingen zijn ondertussen al hooggespannen, nu de vloer vlakker is en het ijs beter beheersbaar is. Als het een beetje meezit, is Thialf een paar verse baanrecords rijker, voordat deel twee van de verbouwing begint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl