Een van de veertien orang-oetans voor vertrek naar Indonesië
NOS Nieuws

Ontvoerde orang-oetans na jaren terug in Indonesië

  • Michel Maas

    Correspondent Zuidoost-Azië

  • Michel Maas

    Correspondent Zuidoost-Azië

Te zien zijn ze niet, de orang-oetans die gisteren vanuit Thailand zijn teruggebracht naar Indonesië. De mensapen zitten op de landingsbaan in hermetisch afgesloten kisten en fotografen moeten genoegen nemen met de vingers die de dieren af en toe door een kijkgleuf naar buiten steken.

De komst van de orang-oetans is een gebeurtenis. Zelfs de Indonesische minister van Milieu, Siti Nurbaya Bakar, is er om ze te verwelkomen. Het zijn er maar veertien, maar zij kunnen helpen de populatie van de diersoort op peil te houden, zegt de minister.

De lange reis naar huis van veertien orang-oetans

De orang-oetans zijn bevrijd uit handen van dierenhandelaren in Thailand. Elf dieren waren op weg naar een dierentuin die hen wilde gebruiken voor boksvoorstellingen. Twee orang-oetans zijn sindsdien in gevangenschap geboren en een exemplaar werd bevrijd uit de verzameling van een rijke Thai. Dna-testen bewezen dat zij uit Indonesië afkomstig waren.

Zeven jaar geleden kwam de Nederlander Edwin Wiek de dieren tegen in een Thaise dierentuin. Wiek is oprichter van de dierenbeschermingsorganisatie WFFT (Wildlife Friends Foundation of Thailand) en streed voor de terugkeer van de orang-oetans naar Indonesië.

Dat het zo lang duurde, kwam door Thaise wetgeving en de onwil van de Thaise justitie om de eigenaren van de dieren te vervolgen.

  • Michel Maas / NOS
    Aankomst van de orang-oetans in Jakarta
  • Michel Maas / NOS
    Alleen zijn af en toe wat vingers te zien

Schuldigen zijn nooit veroordeeld, zegt Wiek. "De eigenaren zijn rijk en hebben goede connecties." Vijf jaar werden de dieren vastgehouden door de Thaise overheid, tot uiteindelijk een paar maanden geleden een akkoord werd gesloten tussen de ministers van beide landen.

Na de landing in Jakarta begint voor de mensapen een nieuwe reis. Voordat ze naar Kalimantan op Borneo worden gebracht, gaan ze in quarantaine. "Dat is niet overbodig", zegt Wiek. "In Thailand hebben ze in smerige hokken dicht op elkaar gezeten."

Anders zouden ze in een verschrikkelijke dierentuin terecht zijn gekomen.

Edwin Wiek

De vreugde bij Wiek over de terugkeer van de dieren wordt wel getemperd door zorgen over de toekomst van de orang-oetans in Indonesië. Door het oprukken van de landbouw en de komst van plantages worden de natuurgebieden steeds kleiner.

Gemengde gevoelens

Als gevolg daarvan gelden de orang-oetans als een zeer bedreigde diersoort. Van de Sumatraanse variant leven er nog maar iets meer dan 6600 in het wild en de orang-oetanpopulatie in Kalimantan is gereduceerd tot 36.000. "Ik heb dan ook gemengde gevoelens", zegt Wiek. "Ik ben bezorgd over de toekomst van deze dieren, zowel in gevangenschap als in het wild."

Hoe dan ook, over de veertien orang-oetans die nu weer in Indonesië zijn, is Wiek blij. "Anders zouden ze in Thailand zijn verkocht aan de hoogste bieder en dan zouden ze in een verschrikkelijke dierentuin terecht zijn gekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl