Tweede Kamer wil snel onderzoek naar lek 'Stiekem'
De Tweede Kamer moet het onderzoek naar het lek uit de commissie Stiekem binnen drie maanden afronden, anders verloopt de zaak. Dat blijkt uit een toelichting op de opzet van het onderzoek van Kamervoorzitter Van Miltenburg.
Namen van de leden die in de commissie komen zijn nog niet bekend. De fracties die zijn vertegenwoordigd in het Presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer, is gevraagd ieder een afgevaardigde te sturen met een juridische achtergrond. Dat zijn VVD, PvdA, PVV, SP, CDA, D66 en ChristenUnie. De partijen moeten voor aanstaande dinsdag hun kandidaat noemen.
Anoniem
In de brief (.pdf) staat verder dat het Presidium de acht aanstaande leden van de commissie adviseert het onderzoek van het OM te laten anonimiseren "in het belang van de objectiviteit". Dat betekent dat de commissieleden bijvoorbeeld wel telefoongegevens krijgen, maar dan zonder de naam van de fractievoorzitters die die telefoontjes hebben gepleegd.
Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de verslagen van gesprekken die met fractievoorzitters zijn gevoerd. De commissie krijgt dezelfde bevoegdheden als een parlementaire enquêtecommissie: dat betekent dat getuigen verplicht zijn te verschijnen en onder ede kunnen worden gehoord.
Het Presidium benadrukt dat deze gang van zaken zo nieuw is voor de Kamer, dat er regelmatig overleg zal zijn met het Openbaar Ministerie en het college van procureurs-generaal zodat het onderzoek aan alle juridische eisen voldoet.
Uiterlijk op 3 februari 2016 moet de Tweede Kamer dan, na advies van de commissie, besluiten of een of meer fractievoorzitters dienen te worden vervolgd.