Blind: moeten goodwill terugveroveren

Robben: niet meer lullen maar ballen

Het Nederlands elftal heeft na het mislopen van het EK wat goed te maken, beseft bondscoach Danny Blind aan de vooravond van een serie oefenduels die vrijdag begint met een wedstrijd in en tegen Wales. En dat wil hij op het veld terugzien.

"Ik hoop een gepassioneerd Nederlands elftal te zien, dat iets wil terugveroveren wat we kwijt zijn geraakt de laatste maanden. Want zo is het: we zijn goodwill kwijtgeraakt."

Met wie en welke speelwijze hij dat voor elkaar wil krijgen, houdt Blind nog even voor zich. Al zal Oranje met een versterkt defensief blok voor de dag komen; vijf verdedigers of twee controlerende middenvelders laat hij nog even in het midden.

En er komt zeker een aantal spelers in het veld, die dit seizoen nog maar weinig het oranje hebben gedragen. "Ik zal spelers kansen gaan geven. En dan moeten ze het zelf afdwingen."

Strijd en beleving

Wat Blind wel wil prijsgeven, is dat hij strijd en beleving wil zien op het veld. "Zeker. We spelen nu een aantal vriendschappelijke wedstrijden, maar zo moeten we ze absoluut niet benaderen. Alles moet in het teken staan van Rusland 2018. En de kwalificatie daarvoor begint in september. En zo moeten wij die wedstrijden ook benaderen: heel professioneel."

Danny Blind wil strijd en beleving zien

Het resultaat is daarbij nog niet heilig. "Je hoopt natuurlijk dat dat samen kan gaan. Maar we spelen tegen een kaliber tegenstanders, eerst Wales, maar daarna grootheden als Duitsland, Frankrijk en Engeland, die niets anders vragen dan alleen maar een topprestatie van spelers. Dat roept, denk ik, iets op bij de spelers om er voor 100% voor te gaan."

Lange weg

En dan krijgt Oranje de fans ook wel weer in beweging, is zijn overtuiging. "Het Nederlands elftal is van de mensen, is van het volk. Dat zie je tijdens elk toernooi waar wij aanwezig zijn. Maar dat gevoel is nu minder, of soms zelfs weg. En dat moet weer terug. Dat is een lange weg. Maar daar moeten we wel mee beginnen. Morgen, ja. Uiteraard."

Dat hij zelf ook wel een succesje kan gebruiken, kon de bondscoach, met drie nederlagen en slechts één zege achter zijn naam, niet ontkennen. "Mijn cijfers zijn niet om over naar huis te schrijven. Maar dat staat niet voorop, het gaat mij om het team en om spelers die ik wil zien groeien. En uiteindelijk wil ik naar een team dat stáát, ongeacht de tegenstander. Daar moeten we naartoe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl