In het document zijn enkele details over de nieuwe torpedo te lezen
NOS Nieuws

Russische staats-tv toont 'per ongeluk' geheim kernwapen

De Russische staatstelevisie heeft beelden uitgezonden van een nieuw kernwapen, waar in het geheim aan wordt gewerkt. Tijdens een reportage over een ontmoeting van president Poetin met enkele legerleiders komt een document in beeld met daarop details over de Status-6-torpedo. Het nucleaire wapen kan "grote gebieden besmetten met radioactiviteit", staat er te lezen.

Een woordvoerder van Poetin zegt dat er een fout is gemaakt, meldt de BBC. "Er is geheime informatie in beeld gekomen en de beelden zijn daarom verwijderd", zegt de woordvoerder. "Wij nemen maatregelen zodat zoiets niet nog een keer kan gebeuren."

In het vertoonde document staat verder dat het wapen wordt ontworpen om "belangrijke vijandelijke economische installaties te kunnen vernietigen". De nucleaire torpedo zou "gegarandeerd verwoestende schade toebrengen aan militaire of andere doelwitten".

Doelbewust?

De BBC zegt dat de Russische overheid mogelijk doelbewust informatie heeft laten lekken over de torpedo. Sommige analisten zeggen dat het een waarschuwing is voor de Verenigde Staten, die op deze manier ontmoedigd zouden moeten worden om kernwapens te gebruiken.

In de reportage zegt Poetin, kort voordat het document in beeld komt, tegen de legerleiders dat hij het "betreurt dat de VS en zijn bondgenoten doorgaan met het aanleggen van een raketschild, en zo de nucleaire verhoudingen ondermijnen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl