Spotify op een Android-toestel
NOS Nieuws

Spotify gaat concerten voorstellen

  • Tim van Steenbergen

    Techredacteur

  • Tim van Steenbergen

    Techredacteur

Streamingdienst Spotify geeft gebruikers vanaf vandaag suggesties voor concerten in de buurt waar ze binnenkort naartoe kunnen. Het muziekplatform maakt daarbij gebruik van de muzieksmaak van de gebruikers en hun locatie.

De functie heet 'Discover Concerts' en zit sinds vandaag in de mobiele applicaties van Spotify. Het maakt gebruik van de concertagenda van Songkick, een bedrijf waar ook direct kaartjes besteld kunnen worden.

Slimme suggesties

Spotify probeert steeds slimmer gebruik te maken van alle data die ze verzamelen, bijvoorbeeld over de muziekvoorkeuren van hun gebruikers. "Neem bijvoorbeeld Discover Weekly. Dat zijn wekelijkse afspeellijsten die per gebruiker worden samengesteld. Dat gebeurt op basis van wat je luistert, maar ook op basis van wat je vrienden luisteren", zegt muziekjournalist Atze de Vrieze: "Er komen hele goede reacties op die functie."

Met het tonen van concerten probeert de muziekdienst zich te onderscheiden van alle andere bedrijven waar je muziek kunt streamen, denkt De Vrieze: "Uiteindelijk werken die diensten allemaal hetzelfde. Voor een tientje kun je luisteren uit een enorme bak liedjes. Spotify wil volledig muziekplatform worden, dus tonen ze ook concerten en dingen buiten Spotify."

Vooral service

Voor artiesten is de nieuwe functie waarschijnlijk alleen maar goed nieuws. Over het algemeen verdienen muzikanten het meeste met het geven van concerten: "Er komen misschien meer mensen af op hun concerten, maar uiteindelijk is het vooral een service voor de luisteraars", zegt De Vrieze: "Er is vanuit de muziekwereld veel kritiek op Spotify, maar uiteindelijk hebben de artiesten er alleen maar baat bij dat zoveel mogelijk mensen muziek streamen. Dat zijn gewoon inkomsten."

Ook andere streamingdiensten proberen hun 'bak met liedjes' aan te vullen met andere producten. Deezer werkt sinds kort samen met Bandpage, waarop bands en muzikanten merchandise en tickets verkopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl