NOS Schaatsen

Kramer droomt van wereldrecord, Bergsma wil troon overnemen

Kramer zit op de troon, Bergsma wil hem eraf duwen

De Olympic Oval van Calgary is de komende drie dagen het decor van de eerste wereldbekerwedstrijden van het schaatsseizoen. Het ijs in Canada staat bekend om de snelle tijden die erop gereden worden.

Sven Kramer droomt er daarom voorzichtig van het nieuwe seizoen in te luiden met een wereldrecord op de 5 kilometer, terwijl Jorrit Bergsma juist hoopt Kramer van diens troon te stoten. "Er wordt al tien jaar op mij gejaagd", zegt Kramer aan de vooravond van een nieuw wereldbekerseizoen.

Kramer vs. Bergsma

Het ijs van Calgary nodigt uit tot krachtsexplosies, erkent Kramer. "Iedereen weet dat er normaal gesproken hier snelle tijden zullen volgen. Ik ben nog niet super, maar mijn basis is goed genoeg om beter te zijn dan vorige jaren. Het wereldrecord staat hoog op mijn verlanglijstje."

IJzeren vuist

De op een na langste afstand bleef zijn voornaamste jachtterrein. Op 19 november 2005 bracht Kramer in Calgary voor het eerst het wereldrecord op de 'vijf' op zijn naam. Enrico Fabris toonde zich in 2007 een plaaggeest door het record voor een week af te pakken. Maar sindsdien regeert de Fries met ijzeren vuist op zijn favoriete discipline.

Drie wereldrecords heeft Kramer inmiddels op de vijf kilometer gereden, beginnend met de 6.08,78 in 2005, gevolgd door 6.07,48 in maart 2007 en (voorlopig) uitmondend in 6.03,32, gereden in november 2007.

Ik weet niet of je daarom beter bent dan normaal, maar je bent wel alerter en scherper.

Sven Kramer over de opening van het wereldbekerseizoen in Calgary

"Calgary is altijd anders dan anders", aldus Kramer. "Ik weet niet of je daarom beter bent dan normaal, maar je bent wél alerter en scherper. Het is een bijkomende factor dat het hard gaat hier."

'Als ik een goede dag heb...'

Kramer zit al jaren op zijn troon, maar Jorrit Bergsma is voornemens hem daar vanaf te stoten. "Daar wacht ik op. Als de omstandigheden goed zijn en ik een goede dag heb…", kijkt Bergsma vooruit op de tweestrijd. "Misschien dit jaar al, anders mogelijk volgend jaar. Ik ga ervoor om hem af te troeven."

Kramer is eraan gewend geraakt in de loop der jaren. "Dat geeft ook wel wat druk. Er wordt altijd op mij gejaagd. En het is altijd makkelijker om te jagen dan te moeten verdedigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl