NOS NieuwsAangepast

Energielabel koophuizen nauwelijks gebruikt

Door energiecorrespondent Bram Schilham

Het energielabel voor koophuizen lijkt niet aan te slaan. In de drie jaar dat het label nu bestaat heeft hooguit één op de vijf verkochte huizen zo'n keurmerk.

Dat valt op te maken uit de jongste cijfers van agentschapNL, het energiebureau van het ministerie van Economische Zaken en de verkoopcijfers van de makelaarsvereniging NVM. In de afgelopen drie jaar werden 1,7 miljoen energielabels verstrekt. Maar het merendeel was bestemd voor huurwoningen, slechts 85.000 voor koophuizen.

Volgens de NVM werden in diezelfde periode 435.000 huizen verkocht. Een snelle berekening leert dat bij slechts twintig procent van de verkooptransacties werd gewerkt met een energielabel. En dat terwijl het overleggen van zo'n label sinds begin 2008 verplicht is bij de verkoop van een huis dat ouder is dan tien jaar.

Verliefd

Een energielabel geeft aan hoe zuinig een woning is en wat er beter kan: dat varieert van isolatie tot de keuze van een zuinige CV-ketel. Het keurmerk loopt van klasse A tot en met G, van zeer zuinig tot energieverslindend. Het moet worden aangevraagd bij een gecertificeerde adviseur en kost een paar honderd euro.

Op het ontbreken van een label bij de verkoop van een woning staan geen sancties. Als de koper het niet nodig vindt, kunnen koper en verkoper er vanaf zien. Dit gebeurt dus in vier op de vijf gevallen. De NVM kan dit goed begrijpen.

"Het gaat niet om de aanschaf van een auto of een wasmachine. Bij die producten is energiezuinigheid vaak een argument voor de koper. Maar een huis, daar word je verliefd op, daar gaat het om de locatie en de ruimte. Energiegebruik speelt absoluut geen doorslaggevende rol", zegt Menna Kruiswijk van de makelaarsvereniging.

Strengere regels

Energiebedrijven pleiten nu voor strengere regels en sancties. Bijvoorbeeld in de vorm van boetes of hogere belasting voor huiseigenaren zonder energielabel. Het belang van de energiebedrijven is dat ze zich verantwoordelijk voelen voor het stimuleren van energiebesparing, zegt voorzitter Hans Alders van Energie-Nederland, de vereniging van energiebedrijven.

"We willen alles doen om mensen te helpen bij het verminderen van hun energiegebruik. Maar op een gegeven moment moet je een stip op de horizon zetten: daar willen we naartoe. Dat kan alleen als er ook consequenties zijn voor mensen die niet meedoen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl