Donald Tusk
NOS Nieuws

Europa en Afrika akkoord over steunfonds migratie

Europa en Afrika hebben afspraken gemaakt over een noodfonds van de EU voor Afrika. Er wordt ruim 1,8 miljard euro in gestort. Dat is het resultaat van de migratietop op Malta. Europese en Afrikaanse leiders spraken in de Maltese hoofdstad Valletta de afgelopen twee dagen met elkaar over het vluchtelingenprobleem.

Het nieuwe fonds is bedoeld om de oorzaken van migratie aan te pakken. Door armoede en werkloosheid te bestrijden, moet het voor Afrikanen minder interessant worden om naar Europa te vluchten.

Met het geld moeten onder meer bedrijven worden gesteund en voedseltekorten worden opgelost. Het geld wordt vooral besteed op plekken waar de nood het hoogst is, zoals de Hoorn van Afrika, Ethiopië en de Sahel.

Volgens EU-president Donald Tusk zijn de maatregelen unaniem aangenomen. Niet alle Afrikaanse leiders zijn positief. Een aantal van hen denkt dat het fonds niet groot genoeg is om effectief te zijn.

Vanmiddag komen de regeringsleiders van de 28 EU-landen nog samen op Malta voor een extra top over het vluchtelingenprobleem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl