De Öresundbrug tussen Denemarken en Zweden
NOS Nieuws

Zweden en Denen vrezen chaos bij de Öresundbrug

In Zweden zijn de grensovergangen dichtgegaan vanwege de grote toestroom van vluchtelingen. Reizigers die het land binnenkomen via de Öresundbrug of met veerboten vanuit Denemarken en Duitsland, worden nu aan de grens gecontroleerd.

Het besluit werd gisteravond genomen en leidt tot veel onrust in zowel Zweden als Denemarken. Zo is de Zweedse politie totaal niet voorbereid op de plotselinge grenscontroles. Daarvoor zijn 200 tot 300 extra agenten nodig en het is nog niet duidelijk waar die zo snel vandaan moeten komen.

Vertragingen

Tussen Zweden en Denemarken reizen dagelijks duizenden mensen. Die zijn bang dat ze met enorme vertragingen te maken krijgen. De Denen zijn bang dat er door de Zweedse maatregelen meer vluchtelingen naar Denemarken zullen komen en dat er chaos zal ontstaan aan de Deense kant van de Öresundbrug.

De Zweedse grensmaatregelen komen nadat vorige week een recordaantal van ruim 10.000 vluchtelingen in één week binnenkwam. Zweden staat bekend als het meest ruimhartige land van Europa en vangt op een bevolking van tien miljoen mensen relatief de meeste vluchtelingen op. Dit jaar worden er bijna 200.000 vluchtelingen verwacht.

Matrasjes bij de Migratiedienst

"De Migratiedienst zegt dat het zo niet langer gaat", zegt correspondent Rolien Creton. "Zweden kan geen slaapplaatsen meer garanderen. De vluchtelingen slapen in voormalige gymzalen, kazernes, bejaardenhuizen en nu ook in een tentenkamp. Pasgeleden is er zelfs een groep vluchtelingen op matrasjes te slapen gelegd in het gebouw van de Migratiedienst zelf."

Ook de Zweedse regering en de oppositiepartijen wilden het vluchtelingenbeleid aanscherpen. Zweden wil niet alleen een eerlijkere verdeling van vluchtelingen over Europa, maar ook dat de andere Europese landen een deel van de vluchtelingen overnemen die al in Zweden zijn.

Schrikbeeld

Voor de Denen geldt Zweden als een schrikbeeld. Denemarken heeft het vluchtelingenbeleid al eerder aangescherpt, maar komt nu weer met nieuwe maatregelen. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning, maar zonder werk, krijgen de eerste zeven jaar de helft van wat Denen met een bijstandsuitkering ontvangen. Dat bedrag wordt nu nog verder gekort. Ook de regels voor gezinshereniging moet strenger worden en de asielprocedure moet sneller verlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl