De skyline van Montreal
NOS Nieuws

Montreal loost 8 miljard liter ongezuiverd rioolwater in rivier

De Canadese stad Montreal is begonnen met het lozen van 8 miljard liter ongezuiverd rioolwater in de St. Lawrence-rivier. De gemeente zegt dat de lozing, die ongeveer een week duurt, nodig is om een waterzuiveringsinstallatie aan te kunnen passen.

Inwoners van het gebied waar de rivier stroomt zijn bang dat er de komende tijd veel rotzooi aanspoelt, zoals condooms en luiers. Inwoners van Montreal is gevraagd om zulke dingen de komende week niet door de wc te spoelen. "Vraag jezelf af voordat je iets in de wc-pot gooit: zou ik het ook in mijn bad of zwembad gooien?", aldus een gemeentewoordvoerder.

De visstand

Volgens de gemeente heeft het lozen van het afvalwater geen invloed op de visstand in de rivier of op de kwaliteit van het drinkwater. Omwonenden zijn wel opgeroepen om uit de rivier te blijven.

De St. Lawrence-rivier stroomt langs de Amerikaanse staat New York. De senator van New York heeft aan de Amerikaanse milieudienst (EPA) gevraagd in te grijpen. Maar de EPA zegt er niets aan te kunnen doen, omdat de rivier volledig op Canadees grondgebied ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl