Staatssecretaris Wiebes (VVD) op weg naar het Kamerdebat
NOS Nieuws

Wiebes: Nederland is toe aan lastenverlaging

Staatssecretaris Wiebes verdedigt het Belastingplan van het kabinet. "Nederland is aan lastenverlaging toe", zegt hij in een Kamerdebat. "Het zou voor het eerst in jaren zijn".

Wiebes onderkent dat er nog niet voldoende steun is van andere partijen voor de manier waarop het kabinet 5 miljard euro lastenverlichting over de belastingbetalers heeft verdeeld. "Het Belastingplan van het kabinet zal niet ongewijzigd doorgaan."

Eenverdieners en tweeverdieners

Achter de schermen is het kabinet op zoek naar steun, maar de oppositiepartijen zijn tot nu toe onderling verdeeld. De wens van de ene partij gaat soms in tegen de wens van de andere partij. Vanmiddag bleek dat het kabinet probeert overeenstemming te bereiken met CDA en D66.

Inmiddels hebben de fractievoorzitters Buma, Segers en Van der Staaij van de drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP besloten om beter te gaan samenwerken. ChristenUnie en SGP zullen hun eis voor meer geld voor eenverdienersgezinnen naar beneden bijstellen of dat geld ergens anders dan bij de tweeverdieners weghalen. Daar zijn VVD en PvdA namelijk tegen. De drie partijen maken later vanavond in het debat hun nieuwe voorstel bekend.

Christelijke partijen willen samenwerken

Schimmig

Aan het begin van het Kamerdebat wilden PVV, SP, GroenLinks, SGP en ook D66 opheldering van het kabinet over de laatste stand van zaken in die onderhandelingen met andere oppositiepartijen. PVV-Kamerlid Van Dijck: "Er gebeurt van alles in de achterkamertjes, staat er in verschillende media."

Ook SP-Kamerlid Bashir vindt de gesprekken schimmig. Hij probeerde samen met Van Dijck nog bij Kamervoorzitter Van Miltenburg een brief of verklaring van het kabinet te krijgen. Maar die vond dat geen goed idee.​

'Heel Nederland is wel toe aan een belastingverlaging'

Staatssecretaris Wiebes zegt dat er niets geheimzinnigs is aan de gesprekken die hij voert over het Belastingplan: "Ik heb altijd gezegd dat ik met iedereen praat behalve met degenen die niet met mij willen praten. De berichten laat ik even voor de media. Het is aan de partijen zelf wat ze steunen of niet steunen."

Het Kamerdebat moet vanavond of vannacht duidelijkheid geven omdat de Kamer morgen al over de voorstellen stemt.

Het debat is live te volgen op NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl