NOS Nieuws

Microsoft wil de NSA via Duitsland omzeilen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Europese Microsoft-gebruikers kunnen vanaf volgend jaar hun data in Duitsland opslaan. De gegevens komen op servers van Deutsche Telekom, waardoor Microsoft er juridisch gezien niet meer verantwoordelijk voor is en de NSA er geen aanspraak meer op kan maken. Duitsland staat erom bekend strenge privacywetten te hebben.

De mogelijkheid komt beschikbaar voor overheden, bedrijven en consumenten. Die moeten Microsoft wel extra betalen om hun gegevens bij Deutsche Telekom te stallen. Hoe hoog die toeslag is, is nog onbekend.

"Dat is zorgelijk", zegt Daphne van der Kroft van Bits of Freedom, een organisatie die opkomt voor digitale burgerrechten. "We zien steeds vaker dat bedrijven geld vragen in ruil voor extra privacy, terwijl dit een grondrecht zou moeten zijn."

Analisten omschrijven de stap van Microsoft als een keerpunt, schrijft de Financial Times, omdat hiermee voor het eerst een groot Amerikaans techbedrijf toegeeft dat het zelf niet in staat is om de data van buitenlanders te beschermen tegen de NSA.

Juridische kwesties

Het aanbod van Microsoft lijkt een reactie te zijn op twee juridische conflicten. In Ierland speelt momenteel een rechtszaak waarin de Amerikaanse overheid toegang wil hebben tot gegevens van een Amerikaanse gebruiker die op Iers grondgebied zijn opgeslagen. Microsoft weigert dat.

Ook kan Safe Harbor een rol spelen, de overeenkomst tussen de VS en Europa over data-overdracht die in oktober door het Europees Hof van Justitie van tafel werd geveegd. Safe Harbor zorgt ervoor dat zonder problemen data tussen de twee continenten kan worden uitgewisseld. Volgens het Hof is hierbij de privacy van Europese gebruikers onvoldoende gewaarborgd. Het kan zijn dat Microsoft met dit initiatief op de onderhandelingen over een nieuwe versie van Safe Harbor vooruit wil lopen.

Een Nederlandse woordvoerder van het softwarebedrijf wil niet bevestigen dat deze zaken inderdaad een rol hebben gespeeld bij de lancering van de nieuwe optie.

Kanttekening

Bij dit verhaal is wel een kanttekening te plaatsen. In het verleden is gebleken dat de NSA samenwerkt met de Duitse geheime dienst, de BND. We weten niet hoe het er nu voor staat, maar aangezien het hier gaat om twee westerse inlichtingendiensten, is de kans zeker aanwezig dat er nog altijd gegevens worden uitgewisseld.

Daarnaast is het niet heel raar om te denken dat de BND in een bepaalde mate, al dan niet zonder toestemming, toegang heeft tot gegevens van Deutsche Telekom en dus gegevens zou kunnen doorspelen aan de NSA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl