NOS Nieuws

Kamer wil opheldering over heroïnewinsten ziekenhuis

De Tweede Kamer wil opheldering over het bericht dat het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis jarenlang winst zou hebben gemaakt op de productie van heroïne. Het verzoek van CDA-Kamerlid Bruins Slot voor een debat met minister Schippers kreeg brede steun.

Bruins Slot noemt het ronduit bizar dat een ziekenhuis winst maakt op de productie van heroïne. "Een ziekenhuis mag niet eens winst maken en dan ook nog eens aan winstuitkering doen, dat is tegen de wet."

Het CDA-Kamerlid wil in eerste plaats weten of Schippers melding heeft gedaan bij de Nederlandse Zorgautoriteit, die er onder meer op moet toezien dat er geen sprake is van winstuitkering aan bestuurders van een zorginstelling.

Narco-staat

Bijna alle fracties in de Tweede Kamer steunen haar verzoek om opheldering. "Laten we hopen dat het niet waar is", zegt Bouwmeester van de PvdA. Zij vindt dat mensen erop moeten kunnen vertrouwen dat zorggeld aan de zorg wordt besteed en niet verdwijnt in de zakken van bestuurders. "De minister heeft wat uit te leggen en het maken van winst over de heroïneproductie bij het Slotervaartziekenhuis moet per direct stoppen."

SP-Kamerlid Van Gerven vindt de gang van zaken volstrekt onaanvaardbaar. Hij vindt dat de onderste steen boven moet komen. "We leven niet in een narcostaat en dat ze heroïne geproduceerd hebben in opdracht van de overheid maakt het natuurlijk compleet bizar."

SP: heroïnewinsten ziekenhuis volstrekt onaanvaardbaar

De VVD benadrukt dat het belangrijk is om boven tafel te krijgen wanneer minister Schippers wist dat er winst werd uitgekeerd en wat zij daaraan heeft gedaan. Kamerlid Rutte wijst erop dat het Slotervaartziekenhuis al meer dan tien jaar heroïne produceert. "Dat is geen nieuws."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl