De stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever.
NOS Nieuws

EU voert etiket Westoever in, ondanks Israëlisch verzet

Er komt toch een etiket voor Israëlische producten die gemaakt zijn in Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Europese Unie heeft de lidstaten laten weten wat de richtlijnen hiervoor zijn. Door de invoering van het nieuwe etiket kunnen consumenten zien dat een product uit bezet Palestijns gebied komt. Nu staat nog op die etiketten dat de producten in Israël zijn gemaakt.

Brussel wilde al lange tijd zo'n etiket invoeren, maar er was veel verzet van onder meer Israël en de Verenigde Staten. De VS vreesde escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Israël reageert woedend op het besluit en spreekt van een uitzonderlijke en discriminerende maatregel. Het land vreest dat consumenten de producten gaan boycotten.

Bezorgd

De EU erkent gebieden die in 1967 door Israël werden veroverd, zoals de Westelijke Jordaanoever, niet als Israëlisch grondgebied. Ze worden als door Israël bezet Palestijns gebied beschouwd. Het labelen van producten kan ervoor zorgen dat er wat verandert in die gebieden en een einde maken aan de status-quo, zegt Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl