NOS Nieuws

AB InBev doet officieel bod in megabierfusie

De grootste bierbrouwer ter wereld, AB InBev, heeft een officieel bod gedaan op de nummer 2, SABMiller. De twee kondigden al eerder hun fusieplannen aan.

Als onderdeel van de deal van 100 miljard euro zal SABMiller zijn aandeel in de Amerikaanse joint-venture MillerCoors verkopen.

Goedkeuring

Dat maakt de kans groter dat de Amerikaanse autoriteiten de fusie goedkeuren, want anders dreigden de twee samen een te groot marktaandeel in de VS te krijgen.

Het Braziliaans-Belgische AB InBev is eigenaar van onder meer Budweiser, Jupiler, Leffe, Hoegaarden en Hertog Jan. SABMiller bezit onder meer de merken Grolsch, Peroni en Pilsner Urquell.

Marktaandeel

Samen maken de twee bijna een derde van al het bier in de wereld. En daarmee zijn ze veel groter dan de nummer twee, Heineken, met een wereldwijd marktaandeel van zo'n 9 procent. Het Deense Carlsberg wordt nummer 3 met zo'n 6 procent marktaandeel.

SABMiller is van oorsprong een Zuid-Afrikaans bedrijf en bezit veel merken in Afrika. Dat continent is een groeimarkt, terwijl in Europa en Noord-Amerika de bierverkoop stabiliseert of stagneert.

De twee verwachten door de fusie op jaarbasis zo'n 1,3 miljard euro te besparen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl