NOS Nieuws

'Schijnen met laserpen is als stenen gooien van een viaduct'

70 tips over laserstraal bij Schiphol

De politie heeft ongeveer zeventig tips binnengekregen over een laserstraal, die vanuit de omgeving van Schiphol in de cockpit van vliegtuigen wordt geschenen. Gisteravond besteedde het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. De politie verwacht dat het aantal tips in de loop van de dag nog oploopt.

Sinds deze zomer klaagden ongeveer honderd piloten die 's avonds en 's nachts willen landen op Schiphol over een laserstraal. Het schijnsel hindert het zicht van de piloten en dat kan leiden tot moeilijkheden bij de landing. De politie vermoedt dat er iemand in de omgeving van Hoofddorp bewust op de vliegtuigen schijnt. De laatste melding werd gedaan op zondag 4 oktober.

Onhandig

Volgens oud-piloot Benno Baksteen ligt een oplossing voor het probleem niet voor de hand. "In de luchtvaart is alles zo goed geregeld, waardoor iedere verandering weer andere nadelen met zich kan meebrengen", zegt Baksteen in het NOS Radio 1 Journaal. "Een beschermend laagje aanbrengen op het raam van de cockpit is in theorie snel bedacht, maar kan in de praktijk tot grote problemen leiden", zegt Baksteen. "Dat kan, vooral bij de landing, erg onhandig zijn."

Het gevaar van de laserpennen in de luchtvaart moet volgens Baksteen niet worden onderschat. "De risico's zijn niet verschrikkelijk groot, maar je kunt dit niet achteloos voorbij laten gaan. Laserpennen kunnen heel krachtig zijn en tegenwoordig zijn ze eenvoudig te krijgen."

Het gaat meestal goed, maar het kan dramatisch aflopen.

Oud-piloot Benno Baksteen over het beschijnen van vliegtuigen met laserpennen

Baksteen vergelijkt het schijnen met een laserpen met het gooien van stenen op de weg vanaf een viaduct. "Het gaat meestal goed, maar het kan dramatisch aflopen. Het zijn rare griezels die dit soort dingen doen en ik vind het heel zorgelijk."

Volgens de oud-piloot gebeurt het beschijnen van piloten niet alleen in Nederland. "Het komt ook voor in de VS, bijvoorbeeld. Maar daar gaat het ook vaak per ongeluk bij grote lasershows. Het feit dat er nog geen oplossing voor is gevonden, geeft aan dat het een erg lastig probleem is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl