Jongeren gebruiken hun smartphone op de fiets
NOS Nieuws

Tele2 wil als 'rebel' de Nederlandse 4G-markt veroveren

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Nederland heeft vanaf morgen vier netwerken met 4G. Naast KPN, Vodafone en T-Mobile kunnen gebruikers ook kiezen voor Tele2. De provider is al een paar jaar actief op de Nederlandse markt, maar maakte gebruik van het netwerk van T-Mobile.

Tele2 wil met zijn nieuwe netwerk de markt opschudden. Het bedrijf zet zichzelf neer als een ‘rebels’ alternatief, met lage prijzen in vergelijking met andere telecomproviders. Zo belooft het bedrijf dat gebruikers die veel data verbruiken "zich geen zorgen hoeven te maken" over hoe vaak ze een film via Netflix streamen.

Opvallend aanbod

Het bedrijf biedt gebruikers straks maximaal 24 GB data per maand aan. Dat is twee keer zoveel als T-Mobile, dat met 12 GB nu nog aan de top staat. Opvallend is wel dat deze aanbieding alleen mogelijk is in combinatie met de aanschaf van een nieuwe telefoon. De databundels bij sim-only-abonnementen zijn een stuk kleiner, op dit moment maximaal 2,5 GB en daarmee een stuk minder onderscheidend ten opzichte van de rest. Daarmee is het aanbod van Tele2 op dit moment voor een deel van de Nederlandse gebruikers een stuk minder interessant.

In Nederland heeft ongeveer de helft van de telefoongebruikers een sim-only-abonnement.

Beter sim-only aanbod in 2016

Jeff Dodds, de topman van Tele2 Nederland, belooft dat daar wel snel verandering in komt. "We focussen nu op abonnementen in combinatie met een toestel", zegt hij in een reactie aan de NOS. "Volgend jaar willen we ook een goed aanbod hebben voor sim-only."

Sim-only-klanten mogen zelf hun telefoon uitkiezen en hebben dus niet automatisch een toestel dat 4G ondersteunt. Tele2 wil voorkomen dat deze abonnees veel data gebruiken via het netwerk van T-Mobile, waar Tele2 nu nog 3G-capaciteit huurt. Dat zou erg in de kosten kunnen lopen, zegt Dodds.

Bij de start van het netwerk belooft Tele2 hoge internetsnelheden voor telefoons die overweg kunnen met 4G+, een snellere variant van 4G. Volgens het bedrijf moet daarmee een film van 115 MB binnen 7-9 seconden kunnen worden gedownload. Op dit moment zijn er slechts een paar smartphones die deze snellere 4G-verbinding ondersteunen. Volgend jaar gaat het bedrijf ook bellen over 4G mogelijk maken.

Landelijke dekking

Tele2 zal de komende maanden nog hard moeten werken aan landelijke dekking. 92 procent van de mensen kan buiten gebruik maken van het 4G-netwerk en 65 procent binnen. Het bedrijf belooft dat in het eerste kwartaal van volgend jaar hun buitendekking landelijk is.

Tele2 biedt in Nederland alleen een 4G-netwerk aan. Het bedrijf zegt dat als de 4G-verbinding wegvalt, de telefoon automatisch zal overschakelen naar het netwerk van T-Mobile.

In 2020 wil het bedrijf 20 procent van de markt in handen hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl