Supertop op Malta moet migratie uit Afrika terugdringen
In de Maltese hoofdstad Valletta bespreken leiders uit de EU en Afrika vandaag en morgen een omvangrijk document vol ambities om de oorzaken van migratie te bestrijden. De EU wil fors investeren in Afrika zodat vluchten naar de EU op termijn niet meer nodig is.
Maar dat vraagt om een lange adem, want de problemen zijn van diepe, structurele aard. De EU wil graag helpen door te investeren in opleidingen, zorg en voedselprojecten. En door bijvoorbeeld te helpen met de opbouw van een functionerend overheidsapparaat. Vandaag en morgen moeten daar tientallen regeringsleiders een flinke stap in zetten.
3,6 miljard
En de EU vraagt nadrukkelijk iets terug voor de miljardeninvesteringen. De EU wil dat afgewezen asielzoekers uit Afrika sneller worden teruggestuurd. Dat gebeurt nu mondjesmaat. In september en oktober van dit jaar werden vanuit de hele EU ‘slechts’ 75 afgewezen asielzoekers naar Afrika teruggestuurd, vooral naar Nigeria. Maar of de Afrikaanse landen daar echt aan willen meewerken en veel structureler hun gevluchte onderdanen willen opnemen, is nog maar zeer de vraag.
En dan is er nog de geldkwestie. In totaal wil de EU 3,6 miljard beschikbaar stellen voor een fonds om Afrika te helpen. De helft daarvan komt van de Europese Commissie en is geld uit de lopende begroting. Voor de andere helft moeten de lidstaten opdraaien.
Opzet al mislukt
Een paar weken geleden riep voorzitter Juncker van de Europese Commissie de lidstaten dringend op om ruim voor het begin van de top in Malta het geld bij elkaar te hebben. Op die manier kan de EU echt een gebaar maken richting de Afrikaanse leiders, en voor het begin van de top laten zien dat het de EU menens is Afrika echt te helpen. Maar die opzet is al mislukt. Van die 1,8 miljard was vorige week pas amper 50 miljoen binnen, waarvan 15 miljoen van Nederland.
Het einde van de vluchtelingencrisis in Europa is nog lang niet in zicht. De massale migratie uit het door geweld, honger en economische malaise geteisterde continent zal nog zeker doorgaan tot 2050. Dat voorspelt de Internationale Organisatie voor Migratie. De top vandaag in de kleinste EU-lidstaat, strategisch gekozen, liggend tussen Europa en Afrika, zal die trend op korte termijn niet doorbreken.