Drie wereldkampioenen: Sven Kramer (allround), Denis Joeskov (boven, 1.500 m) en Pavel Koelizjnikov (onder, sprint).
NOS Schaatsen

Noorse schaatsbond wil drie WK's samenvoegen

De Noorse schaatsbond NSF wil de drie WK-toernooien die elk seizoen worden verreden - allround, sprint en afstanden - samenvoegen tot één toernooi. Dat multi-WK zou dan elke winter op één locatie binnen tien dagen afgewerkt moeten worden.

De NSF verwacht het plan eind deze maand bij de internationale schaatsunie ISU in te dienen, waarna het voorstel tijdens het ISU-congres in de zomer van 2016 in Kroatië in stemming kan worden gebracht.

Terughoudend

De KNSB reageert, bij monde van technisch directeur Arie Koops, vooralsnog terughoudend op het Noorse voorstel. "Het programma van de samengevoegde WK's wordt zeer lastig. Sommige schaatsers zullen veel dagen achter elkaar moeten rijden. Ik weet niet of we daar de handen voor op elkaar krijgen."

Wij zien meer in een multidisciplinair toernooi dan in het samenvoegen.

Arie Koops, technisch directeur KNSB

Het plan dat nu door de Noren wordt ingediend, is een concept dat oorspronkelijk door Ard Schenk werd gelanceerd. Schenk, voormalig lid van de technische commissie van de ISU, bepleitte meermalen een hervorming van de grote schaatstoernooien. Ook de KNSB kwam in de voorbije jaren met voorstellen om de grote kampioenschappen een moderner gezicht te geven.

ISU Championship

Koops: "Wij hebben weleens het idee geopperd eens per vier jaar tegenover de Olympische Spelen een groot ISU Championship te zetten. Een groot toernooi met langebaanschaatsen, shorttrack en kunstrijden. Wij zien meer in een multidisciplinair toernooi dan in het samenvoegen van de WK sprint, allround en afstanden. Maar als dit een tussenstap is richting zo'n toernooi, zien wij daar zeker toekomst in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl