NOS NieuwsAangepast

Te veel zout in kant-en-klaarmaaltijden

Kant-en-klare maaltijden bevatten nog altijd veel te veel zout. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds trekt daarover aan de bel.

Volgens het fonds krijgen we door kant-en-klaar-producten, bijvoorbeeld uit het kerstpakket, ongemerkt veel zout binnen. Een zelfbereide maaltijd met verse producten is veel gezonder, zeggen de onderzoekers.

Een te hoge zoutinname kan niet alleen leiden tot een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, maar ook tot maagkanker.

Jaarlijks krijgen zo'n tweeduizend mensen in Nederland maagkanker. Dat aantal kan volgens de organisatie flink omlaag als er minder zout wordt gegeten.

Klink

Voormalig minister Klink van Volksgezondheid heeft de voedingssector tijdens zijn ambtstermijn (2007-2010) meerdere malen opgeroepen om minder zout te gebruiken. In juli meldde de Voedsel en Waren Autoriteit dat veel producenten bezig zijn met het verlagen van het zoutgehalte, maar dat er ook bedrijven zijn die achterblijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl