Jean-Paul Boëtius op de training van FC Basel
NOS Voetbal

Boëtius geniet in Zwitserland van Feyenoord

Vleugelaanvallers zijn spelers waar liefhebbers verliefd op kunnen worden. Sierlijke voetballers die een actie in huis hebben waar het publiek van smult. Spelers met iets extra's.

Dat surplus heeft ook Jean-Paul Boëtius. Al wist de 21-jarige Rotterdammer dat bij Feyenoord niet altijd te etaleren. Mede om die reden verliet hij de club deze zomer voor het Zwitserse FC Basel.

De transfer heeft hem goed gedaan, zegt Boëtius, die zich deze week met Jong Oranje voorbereidt op de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland en Slowakije. "Het bevalt me prima. Op papier is het 4-5-1 wat we spelen, maar op het veld kom ik nog steeds aan de buitenkanten en mag ik zwerven, want de trainer wil dat ik ook voor wat creativiteit in de ploeg zorg."

Boëtius speelt inmiddels een aantal maanden bij Basel en kan de balans voorzichtig opmaken. "Het niveau is vergelijkbaar met Nederland. Fysiek gezien zijn ze hier verder, maar in voetballend opzicht zijn de andere teams weer minder", zegt de aanvaller, die dit weekend zijn rentree maakte na een liesblessure.

"Met Basel spelen we elk jaar Europees voetbal en het is de grootste club in Zwitserland. Ik zie het dus zeker niet als een stap terug." Tot dusver kwam de Nederlander mede door blessures slechts tot zes optredens voor Basel. Een goal heeft hij nog niet weten te maken.

Federer

Bij de transfer deze zomer hoorde ook het kennismaken met mensen binnen de club en met enkele prominente fans. Een ontmoeting springt er wat dat betreft uit, laat Boëtius weten. "Ik heb Federer laatst in de kleedkamer ontmoet. Hij liep langs, gaf me een hand en wilde eigenlijk gewoon doorlopen."

"Toen kwam hij toch even terug om te gedag te zeggen. Het is voor hem ook weer een nieuw gezicht."

Federer kent Boëtius: groot fan van FC Basel

De Nederlander is op zijn plek in Zwitserland. "Ik voel me er thuis nu. Als ik in Nederland ben, is het weer even de kat uit de boom kijken. Je komt toch weer in een andere cultuur en dat is even aanhaken. Maar dat is niet moeilijk, ik ben opgegroeid in de chaos van Rotterdam dus ik kom overal wel uit de voeten."

De Klassieker

En zoals het een geboren en getogen Rotterdammer betaamt heeft hij ondanks zijn drukke bestaan gekeken naar de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax. "Ik heb snel op mijn telefoon de samenvatting bekeken en thuis nog eens de hele wedstrijd. Ik ben nog steeds begaan met de club."

Jean-Paul Boëtius met Anass Achahbar (l) in het shirt van Feyenoord

"Feyenoord zat vol strijd en speelde bij vlagen goed voetbal. Ik heb genoten", aldus Boëtius, die zijn voormalig ploeggenoot Sven van Beek de openingstreffer zag maken en vooral vieren. "Dat juichen is typisch Sven. We maakten al een geintje dat hij binnenkort wel gebeld zal worden door KLM", grapt hij.

Boëtius speelt donderdag met Jong Oranje in Tilburg een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl