IMF-chef Christien Lagarde en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. het rapport van vandaag is nog niet op chefsniveau door het IMF beoordeeld.
NOS Nieuws

IMF: belast inkomsten uit woningbezit

De Nederlandse belastingen moeten worden aangepast om economische groei te bevorderen en het systeem eerlijker en efficiënter te maken. Dit zegt een team van het IMF dat net een bezoek aan Nederland heeft afgelegd. Het IMF zal formeel nog op basis van deze bevindingen met conclusies komen.

Het team zegt dat het kabinet al een aantal goede stappen heeft gezet, door bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek te verlagen. Maar de maatregelen gaan niet ver genoeg. Zo zou de belasting op arbeid verder omlaag kunnen. Consumptie kan juist zwaarder worden belast en dat geldt ook voor de inkomsten uit kapitaal. Het IMF noemt specifiek de inkomsten uit woningbezit.

De Nederlandse economie blijft kwetsbaar voor schokken, door de hoge schulden die veel huishoudens hebben. Daarom zijn volgens het IMF naast belastingmaatregelen nog meer maatregelen nodig. Daarbij moet onder meer worden gekeken naar de huurmarkt en de pensioenen.

Oplopende pensioencontributie

Volgens het team zou het eerlijker zijn als de pensioenbijdrage stijgt als mensen ouder worden, zodat jongeren minder hoeven af te dragen. Geld dat eerder ingelegd wordt heeft immers meer tijd om te groeien.

Voor de huizenmarkt stelt het IMF dat er zo snel mogelijk afspraken komen over een lager leenplafond vanaf 2018 zodat huishoudens de tijd krijgen om te sparen voor de aankoop van hun woning. Tegelijk moeten er ook meer huurwoningen komen in het middensegment.

Strenger handhaven

Voor de arbeidsmarkt stelt het team voor om te kijken of die te rigide is. Ook het afbouwen van de belastingvoordelen en het instellen van collectieve verzekeringen voor zelfstandigen worden genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl