NOS Nieuws

Te veel jongeren, te weinig banen in Ghana

Ghana wil banen scheppen voor jongeren

"Ik regel zelf wel een baan!" zegt de jonge Ghanese visser Isaac. "Ik heb vaak gesolliciteerd maar ze nemen me nergens aan." Hij is zelf aan de slag gegaan. Veel andere jongeren in Ghana lukt dat niet. Zij proberen weg te komen naar Europa.

Deze week hebben de EU en de Afrikaanse Unie in Malta een bijeenkomst over migratie. Nederland zal voorstellen tientallen miljoenen euro's vrij te maken om banen te scheppen voor jongeren in Afrika. Een baan daar betekent dat ze in hun land blijven en niet hun geluk in Europa zoeken.

Correspondent Kees Broere vertelt dat het probleem van de economische perspectiefloosheid in Ghana vooral betrekking heeft op jongeren. Zij vormen er tweederde van de bevolking. Zoveel jongeren, zo weinig banen. Hoe los je dat op?

Bevolkingsgroei

Volgens Broere gaat de discussie over de vraag of je vooral banen voor jongeren moet creëren of vooral iets moet doen aan de bevolkingsgroei.

Joseph Teye, migratieonderzoeker aan de universiteit van Ghana, zegt dat Afrikaanse regeringen best iets willen doen aan de bevolkingsgroei. "Maar het lukt niet. Ongeschoolden denken dat het goed is om veel kinderen te hebben. En dus blijft de bevolking groeien. Als de bevolking afneemt heb je meer middelen voor minder mensen. Dat bevordert de economische ontwikkeling van heel Afrika."

Corruptie

De Ghanese regering probeert na vele mislukte projecten nu een groot aantal jongeren aan het werk te krijgen. "Dit jaar willen we meer dan 100.000 jonge Ghanezen aan een baan helpen met speciale programma's", zegt een ambtenaar van het Ghanese ministerie van Arbeid.

Teye gelooft daar niet in. Hij zegt dat regeringen dat wel willen, maar het niet kunnen. "Er is mismanagement en corruptie. Dat komt veel voor in Afrika."

Door buitenlandse hulp zal de corruptie niet snel verdwijnen, zegt correspondent Broere. De Afrikaanse jeugd zal in eigen land voor zichzelf moeten opkomen. Zoals de Ghanees Isaac. Hij is er trots op dat hij zelf een baan in Ghana heeft geregeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl