Helmut Schmidt (links) in november vorig jaar met wijlen president Von Weizsäcker.
NOS Nieuws

Geen hoop op herstel Helmut Schmidt

De arts van de Duitse voormalige bondskanselier Helmut Schmidt heeft geen hoop meer dat Schmidt nog kan herstellen. In het Hamburger Abendblatt zegt professor Greten dat de toestand van de 96-jarige Schmidt buitengewoon precair is.

Greten is behalve de arts ook een vertrouweling van Schmidt. In overleg met de familie van Schmidt heeft hij bijzonderheden over de toestand van Schmidt bekendgemaakt, zonder dat hij zijn beroepsgeheim overtreedt, zegt hij in de krant. Schmidts familie stelt volgens Greten de interesse van de bevolking in de gezondheidstoestand van Schmidt op prijs.

Buiten bewustzijn

Sinds zondag is de toestand van Schmidt aanzienlijk verslechterd; hij is nog maar zelden bij bewustzijn.

Greten stelt dat het beter zou zijn als Schmidt in een ziekenhuis zou worden behandeld. Maar Schmidt zelf en zijn familie geven er de voorkeur aan dat hij binnen de vertrouwde omgeving thuis blijft, en dat kan Greten zich voorstellen. Door het vervoer naar een ziekenhuis en de opname kunnen bovendien complicaties optreden, zegt Greten.

Schmidt is altijd een straffe roker van mentholsigaretten geweest. In een interview voor de Duitse televisie in april van dit jaar werd hem bij hoge uitzondering toegestaan live in de uitzending te roken. Hij vertelde toen dat hij de leeftijd van 96 als zeer lastig ervaart en dat hij niet hoopt dat hij 100 wordt, "maar ik kan het niet voorkomen".

Bondskanselier

De SPD-politicus Schmidt werd bondskanselier in 1974. Hij volgde toen Willy Brandt op, die aftrad toen bleek dat een van diens naaste medewerkers voor de DDR bleek te werken.

Schmidt werkte als bondskanselier intensief samen met de Franse president Giscard d'Estaing. In het binnenland kreeg hij te maken met een zware economische crisis en met terreuraanslagen door de extreem-linkse beweging RAF.

In 1982 kwam er een eind aan het bondskanselierschap toen de liberalen voor samenwerking kozen met de CDU van Helmut Kohl.

Na zijn politieke loopbaan werd Schmidt, die alom groot gezag genoot, publicist en mede-uitgever van het weekblad Die Zeit in Hamburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl