NOS Nieuws

Schilderij van Modigliani een-na-duurste ooit

Record voor Modigliani

Op een veiling van Christie's in New York is een schilderij van Modigliani verkocht voor de op een-na-hoogste prijs voor een kunstwerk ooit. Voor het doek Liggend Naakt van de Italiaan werd 170 miljoen dollar (158 miljoen euro) betaald. Alleen voor Vrouwen van Algiers van Pablo Picasso werd eerder dit jaar meer betaald: 179 miljoen dollar.

Liggend Naakt werd gekocht door een particuliere verzamelaar uit China, maar wie is niet bekend. Aziatische verzamelaars zijn al een tijd bijzonder actief op de markt voor topkunst. Het schilderij was nooit eerder op de markt. Het was zo'n zestig jaar in handen van een verzamelaar.

Er was veel belangstelling voor het schilderij van Modigliani. De veilingmeester begon op 75 miljoen dollar. Dat was al meer dan er ooit voor een doek van Modigliani was betaald. Daarna ging het met stappen van vijf miljoen euro per bieding snel omhoog. Het doek werd afgehamerd op 152 miljoen; verhoogd met de veilingkosten kwam het daarmee op 170,4 miljoen dollar.

Vrouwenlichamen

Modigliani was een Italiaanse kunstschilder en beeldhouwer die leefde van 1884 tot 1920. Op zijn schilderijen staan vaak langgerekte vrouwenlichamen, in warme kleuren.

Op de veiling werd ook een record betaald voor een schilderij van Roy Lichtenstein. Zijn werk Verpleegkundige bracht ruim 95 miljoen op, meer dan er ooit werd betaald voor een doek van de popartkunstenaar.

Verpleegkundige van Lichtenstein

Niet alles op de veiling in New York was veelgevraagd. Van de 34 kunstwerken die door Christie's als de topstukken waren aangemerkt, bleef bijna 30 procent onverkocht. Onder meer voor een doek van Lucian Freud dat minstens 30 miljoen dollar moest opbrengen, was geen koper.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl