Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren
NOS Nieuws

'Zorgen om communicatie tussen veiligheidsregio's'

Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren heeft zelf meetploegen op pad gestuurd om de luchtkwaliteit in zijn gemeente te meten, naar aanleiding van de brand op chemiepark Chemelot in Geleen. Hij deed dat buiten de commandostructuur van de veiligheidsregio's om. Dat schrijft hij op Twitter.

Hessels schrijft ook dat hij zich zorgen maakt over de communicatie tussen de veiligheidsregio's. Zijn gemeente valt net buiten de veiligheidsregio Zuid-Limburg. Twee dorpen uit zijn gemeente lagen in de lijn van de rookpluim, maar de Veiligheidsregio Noord-Limburg, waar zijn gemeente bij hoort, werd niet geïnformeerd door Zuid-Limburg.

Op hulpverleningsforum.nl schreef hij: "Wij moeten hier alles zelf uitzoeken. Effectgebied zou ook ons kunnen betreffen!" Hij besloot niet langer te wachten met de metingen vanwege de grote rookontwikkeling op het chemiepark, waar een loods in brand stond.

Opperbevel

"Er staat niet voor niets in de wet dat een burgemeester bij een crisis in alle gevallen het opperbevel heeft", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Als burgemeester moet je soms knopen doorhakken. Dat heb ik gedaan en vijf minuten later was het effect bereikt en waren de lijnen tussen de veiligheidsregio's die eerst onmogelijk te openen leken volledig open."

Inmiddels zijn de resultaten van de meetploegen binnen. Er is geuroverlast geconstateerd, maar er zijn tot dusver geen gevaarlijke concentraties gemeten.

Om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen moeten volgens Hessels de grenzen tussen de veiligheidsregio's minder hard worden en moeten ze sneller met elkaar communiceren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl