Tegenstanders van afscheiding hielden de Spaanse vlag omhoog tijdens de stemming in het Catalaanse parlement
NOS Nieuws

Catalaans parlement zet eerste stap op weg naar afscheiding

Een meerderheid van het regioparlement in Catalonië heeft groen licht gegeven voor de eerste stap op weg naar onafhankelijkheid van Spanje. De pro-afscheiding-alliantie en de ultralinkse CUP die de aanzet gaven tot de stemming van vanmorgen, streven ernaar dat de Spaanse regio over anderhalf jaar onafhankelijk wordt.

De regering in Madrid verzet zich fel tegen afscheiding. Maar afgelopen september wonnen de separatisten de meerderheid van de zetels in het regionale parlement met de belofte dat ze direct werk gingen maken van de onafhankelijkheid.

Onafhankelijkheid een stap dichterbij

Tegenstanders van een onafhankelijk Catalonië wijzen erop dat de voorstanders weliswaar een meerderheid in het parlement hebben maar geen meerderheid van de stemmen. Dat komt door het districtenstelsel. Toch volharden de separatisten in hun plannen, omdat - zo zeggen ze - het volk niet langer bij Spanje wil horen.

72 tegen 63

De resolutie over een routekaart die de weg naar onafhankelijkheid uitstippelt, werd aangenomen met 72 stemmen voor en 63 tegen. Toen de uitslag bekend werd gemaakt, stonden de voorstanders van afscheiding op om te applaudisseren.

In de resolutie staat onder meer dat de komende dertig dagen gewerkt wordt aan een eigen Catalaanse grondwet, een nieuw belastingstelsel en een eigen stelsel voor sociale verzekeringen. Ook is erin vastgelegd dat Catalonië beslissingen van het constitutionele hof en de centrale regering die tegen de afscheiding indruisen, zal negeren.

Tegenhouden

De Catalaanse afdelingen van de landelijke regeringspartijen PP en PS hadden tevergeefs geprobeerd de stemming tegen te houden. Maar het Spaanse constitutionele hof besliste eind vorige week dat er geen reden was om daar een stokje voor te steken.

De Spaanse premier Rajoy heeft herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat de regering er alles aan zal doen om de afscheiding van Catalonië onmogelijk te maken. Zo nodig zal Rajoy erop aansturen dat de centrale regering de macht over de opstandige regio tijdelijk naar zich toe trekt, dreigde hij onlangs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl