NOS Nieuws

Geen gevaarlijke stoffen bij grote brand Geleen

  • ANP
  • ANP
  • ANP
    Wat er in de loods opgeslagen ligt, wordt nog nagegaan
  • Paul Rulkens / NOS Ooggetuige
    Er komt veel rook vrij bij de brand
  • Henk / NOS Ooggetuige
    De rookpluim is van grote afstand te zien
  • Axel / NOS Ooggetuige
    Omwonenden wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden
  • Mara Cornelis / NOS Ooggetuige
    De brand is ontstaan bij werkzaamheden aan het dak
  • ANP
    Vanwege de brand is het terrein afgezet

Op het chemiepark Chemelot in Geleen woedt een grote brand in een loods. De brand is ontstaan bij werkzaamheden aan het dak. Er zijn geen gewonden gevallen bij de brand. Tientallen personeelsleden zijn in een speciale vluchtruimte ondergebracht.

De brandweer heeft een lijst met opgeslagen chemicaliën gekregen, zodat de brandbestrijding daarop kan worden aangepast. Die chemicaliën zijn niet verbrand, zegt de brandweer. Er zouden alleen stoffen zijn vrijgekomen die bij gewone branden ook in de lucht terechtkomen. De brandweer probeert te voorkomen dat de brand naar andere gebouwen overslaat.

Boven het terrein hangt een grote zwarte rookwolk. Volgens de regionale nieuwssite 1Limburg waait de rook in de richting van de Geleense wijk Lindenheuvel. Leerlingen van scholen in Lindenheuvel moeten op school blijven, ze mogen niet naar buiten. Hoe lang dat gaat duren is nog onduidelijk.

Geen gevaarlijke stoffen gemeten

In Geleen zijn alarmsirenes afgegaan. Ook is er een NL-Alert uitgestuurd. Dat betekent dat mobiele telefoons die daarvoor zijn ingesteld een melding hebben gekregen. Ook bewoners van Sittard, Sweikhuizen, Schinnen en Spaubeek krijgen het advies ramen en deuren gesloten te houden.

De hulpdiensten geven de code Grip 4. Dat betekent dat het incident als een groot incident kan worden behandeld waarbij meerdere gemeenten betrokken zijn. Voor de coördinatie van de hulpdiensten is in Maastricht een regionaal crisisteam gevormd dat onder voorzitterschap staat van een coördinerend burgemeester. De commissaris van de koning en de minister van Binnenlandse Zaken zijn in de fase daarvoor al geïnformeerd.

Rookwolken boven Chemelot

Op het industriepark op het voormalige DSM-terrein zijn dit jaar al tientallen incidenten geweest. Vorige week was er nog een brand in een ammoniakfabriek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl