Toeristen stappen in vliegtuig op het vliegveld van Sharm-el-Sheikh
NOS Nieuws

ANVR blij met nuance in reisadvies Egypte

De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) is blij met de keuze van het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet alle bestemmingen in Egypte te bestempelen als onveilig. "De afgelopen jaren hebben we gestreden om een nuancering in die reisadviezen te krijgen", zegt directeur Frank Oostdam in het NOS Radio 1 Journaal.

Op dit moment geldt alleen voor het vliegveld Sharm-el-Sheikh een negatief reisadvies. "Behalve bij extra veiligheidsmaatregelen van uw luchtvaartmaatschappij", schrijft het ministerie. Dat advies is ingesteld na de ramp met het Russische passagiersvliegtuig.

Business as usual

Mensen die een reis hebben geboekt op Sharm-el-Sheikh kunnen met hun reisorganisatie een oplossing zoeken, zegt Oostdam. "Ze kunnen omboeken of hun geld terugkrijgen. Voor alle andere gebieden is het business as usual, want je kunt prima vakantie vieren aan de Rode Zee."

Luchtvaartmaatschappij Corendon heeft besloten om helemaal niet meer naar Egypte te vliegen. De ANVR vindt dat Corendon daar het recht toe heeft. "Wij volgen het advies van Buitenlandse Zaken, maar je kan ten gunste van de consument daarvan afwijken."

Die afwijkende keuze van Corendon is voor de ANVR lastig, maar ze zijn daar vrij in. "Er is maar één lijn en die lijn is dat wij toeristen niet in gevaar brengen. Wij brengen vakantiegangers niet naar gebieden waarvan Buitenlandse Zaken en wij de indruk hebben dat het daar niet veilig is."

Annuleren

Mensen die hebben geboekt bij een maatschappij die nog wel op bestemmingen in Egypte vliegt, kunnen hun reis niet zomaar kosteloos annuleren. "Vanuit de voorwaarden is er geen reden om dat kosteloos te doen", zegt Oostdam. "Maar het advies daarvoor is: overleg dit met je eigen reisorganisatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl