NOS Nieuws

Netwerk van Amber Alert wordt vaker gebruikt

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

De politie gaat het publiek vaker om hulp vragen als kinderen vermist worden. Tot nu toe gebeurt dat enkele keren per jaar met een landelijk Amber Alert. Voortaan wordt dit netwerk ingezet bij veel meer vermissingen.

Vanaf morgen worden de meldingen ook per regio doorgegeven. Het alert kan zo gericht per buurt, gemeente of regio worden ingezet. De omvang van het gebied wordt bepaald door de politie.

Het publiek krijgt de meldingen net als bij het landelijke Amber Alert overal te zien. In het openbaar vervoer, langs de snelweg, op reclameborden, bij tankstations en op apps.

Verschillende omstandigheden kunnen tot inzet leiden

De politie gaat nu rondom een bepaalde postcode een cirkel trekken

Irma Schijf van het Landelijk Bureau Vermiste Personen

De politie hoopt zo kinderen die gevaar lopen sneller op te sporen. "We gaan nu rondom een bepaalde postcode een cirkel trekken en alle burgers in dat gebied waarschuwen over een vermissing die bij hen in de buurt speelt", zegt Irma Schijf van het Landelijk Bureau Vermiste Personen.

"Het gaat om kinderen die gevaar lopen. Niet altijd acuut levensgevaar, maar er zijn wel altijd omstandigheden die het noodzakelijk maken dat een kind snel gevonden wordt. Denk aan vrieskou en medicijngebruik."

Ook personen met wie het kind eventueel is gezien kunnen volgens Schijf aanleiding zijn voor een alert. Verder kan een gevaarlijke omgeving meewegen, zoals een bos.

"Door het bericht in een gebied te verspreiden dat niet groter is dan nodig, kunnen we de privacy van het kind beter beschermen. Het hele land is dan niet op de hoogte. En je schakelt mensen in die echt kunnen helpen door op te letten."

Het lijkt misschien sciencefiction, zegt Frank Hoen van Amber Alert. "Maar het kan gebeuren dat je in een winkelcentrum loopt en ziet op een reclamezuil dat er bij jou in de buurt een kind vermist wordt. En ook op je mobiele telefoon zie je dat. Je kunt het alarm bijna niet missen, dat is de bedoeling."

Test van het nieuwe Amber Alert

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl