Droogte in China
NOS Nieuws

'100 miljoen meer armen door klimaatverandering'

Als de klimaatverandering niet snel wordt teruggedraaid, zullen over vijftien jaar nog eens 100 miljoen mensen extra in armoede leven. Drie weken voor de internationale klimaatconferentie van de VN schrijft de Wereldbank dit in een rapport over klimaat en armoede.

De ontwikkelingsbank pleit voor "slimme" maatregelen om het klimaat te reguleren en uitstoot van gassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde te beperken.

Mensen die in armoede leven zijn nu al kwetsbaarder voor klimaatverandering, zegt de Wereldbank. Ze ondervinden eerder de gevolgen van misoogsten door droogte, hoge voedselprijzen en het uitbreken van ziekten na hittegolven en overstromingen.

Klimaatverandering treft de armsten het meest.

Jim Yong Kim, topman Wereldbank

Bestrijding van armoede kan niet zonder stevig in te grijpen in de dreigende klimaatverandering, zegt topman Jim Yong Kim van de Wereldbank. "Klimaatverandering treft de armsten het meest. We zien het als een uitdaging om te voorkomen dat tientallen miljoenen mensen extra door het klimaat in armoede belanden."

Vooral de landbouwproductie kan volgens de Wereldbank ernstig worden bedreigd. "De opbrengst van gewassen kan daardoor in 2030 rond 5 procent lager uitvallen dan nu. Voedselprijzen stijgen daardoor in 2030 met mogelijk 12 procent.

We hebben een kans om te voorkomen dat het niet zover komt, maar dan moeten we nu wijze politieke besluiten nemen

Stephane Hallegatte van de Wereldbank

De Wereldbank voorziet vaker uitbraken van besmettelijke zieken als malaria en diarree. Ook de arbeidsproductiviteit neemt af als het warmer wordt.

Om de gevolgen van natuurgeweld te beperken, beveelt de Wereldbank versterking van waterkeringen aan en verbetering van waarschuwingssystemen bij dreigend noodweer.

"De toekomst is niet in steen gebeiteld", zegt Stephane Hallegatte, een van de economen die het rapport hebben opgesteld. "We hebben een kans om te voorkomen dat het zover komt, maar dan moeten we nu wijze politieke besluiten nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl