Eljero Elia en Kenny Tete tijdens de derde ronde van de KNVB-beker
NOS Voetbal

Statistisch steken Ajax en Feyenoord ver boven de rest uit

Ajax verdedigt 'actiever' dan Feyenoord, heeft meer doelpuntenmakers en geeft meer korte passes. Dat blijkt uit een analyse van de cijfers tussen de nummers één en twee van de eredivisie door data-analist Tijs Rokers.

Zondag staan beide ploegen tegenover elkaar in De Kuip. “Op basis van de cijfers vind ik Ajax de favoriet”, zegt Rokers aan de vooravond van de Klassieker.

Weinig schoten op doel tegen

De statistische gegevens van Rokers tonen aan dat Ajax en Feyenoord het potentiële gevaar van hun tegenstanders goed weten te neutraliseren. “Als er een ding is waarmee deze ploegen zich onderscheiden, is dat het aantal doelpogingen dat ze tegen krijgen”, vertelt Rokers. “In de eerste elf wedstrijden van het seizoen kreeg Ajax gemiddeld 9,5 schoten tegen, Feyenoord incasseerde 9,6 schoten per duel.”

De kille cijfers, statistieken en data van De Klassieker

“Daarmee steken ze een eind boven de rest van de ploegen uit. Vitesse en Utrecht zitten op 10,5 schoten tegen per duel. Normaal kijken we bij Ajax en Feyenoord naar de aanvallende kwaliteiten, maar juist defensief hebben ze het goed op orde. Als je voorkomt dat je tegenstander kan scoren, is dat de beste basis voor succes in de eredivisie”, aldus Rokers.

Beide trainers, Frank de Boer en Giovanni van Bronckhorst, waren zelf verdedigers. Volgens Rokers is dat geen toeval. “Ik denk dat verdedigers heel goed kunnen coachen in het verdedigen van hun ploeg.”

Ploegen met de minste schoten op doel tegen per wedstrijd

1Ajax9,5
2Feyenoord9,6
3FC Utrecht10,5
4Vitesse10,6
5PSV11,8

Feyenoord de lange bal, Ajax de geleidelijke weg

Van de keepers heeft Jasper Cillessen de beste cijfers. Kenneth Vermeer maakt dan wel meer reddingen, hij krijgt ook meer schoten op zich af. De Ajax-verdediging is dus actiever in het blokken van schoten dan de achterhoede van Feyenoord. Op maar 25 procent van de vijandelijk schoten hoeft Cillessen in actie te komen, bij Vermeer is dat 38 procent.

In de opbouw blijkt dat Feyenoord vaker kiest voor de lange bal. Ajax zoekt juist geleidelijk de weg naar voren. “De gemiddelde lengte van passes bij Ajax is negentien meter, bij Feyenoord is dat eenentwintig meter”, zegt Rokers. “En ook het aantal lange passes over meer dan dertig meter is bij Feyenoord hoger dan bij Ajax."

Feyenoord geeft meer doelpogingen weg in het eigen strafschopgebied dan Ajax

Dirk Kuijt is de belangrijkste aanvaller bij Feyenoord, maar volgens Rokers zijn de Rotterdammers misschien wel te afhankelijk van hem. “45 procent van de goals komt van Kuijt. Feyenoord heeft ook maar zeven spelers die een goal gemaakt hebben, bij Ajax zijn dat er negen."

De Kuip ontplofte na Feyenoord-Ajax, en Dirk Kuijt ook

'Een hele grote factor geluk'

"Het aantal spelers dat minstens twee goals gemaakt heeft, verschilt ook per ploeg. Bij Ajax hebben vijf spelers minimaal twee doelpunten gemaakt, bij Feyenoord maar drie.”

Maar alle statistieken ten spijt, uiteindelijk zit er ook een hele grote factor geluk in het voetbal, erkent Rokers. “Een deel is kunde en je kunt veel voorspellen. Maar als, zoals in de beker, Veltman de bal verkeerd raakt en in eigen goal schiet, kan het gebeuren dat Feyenoord als winnaar van het veld stapt.”

Hoe kwetsbaar zijn Ajax en Feyenoord?

AjaxFeyenoord
Wedstrijden zonder tegengoal (na 11 speelronden)83
Schoten per wedstrijd tegen9,59,6
Doelpunten per wedstrijd tegen0.451,00

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl